Obvestilo

Največji letošnji investiciji Postojnske jame tudi uradno na ogled

Pred skoraj dvema stoletjema, 14. aprila 1818, je domačin Luka Čeč ob pripravah na cesarski obisk Postojnske jame odkril do tedaj neznane razsežnosti postojnskega podzemnega sveta. In prav na obletnico tega pomembnega dogodka je  družba Postojnska jama  odprla prvi večji investiciji letos. Za prenovljeno vhodno dvorano v jamo ter nov most, ki povezuje vhoda v Rov starih podpisov in v Staro jamo, so namenili okoli tri milijone evrov, denar pa je iz koncesijskih sredstev prispevalo ministrstvo za okolje in prostor.

Jama-otvoritev-1

Slavnostne prireditve ob priložnosti odprtja so se udeležili ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, poslanka Državnega zbora Erika Dekleva ter podžupana Občin Postojna in Pivka.

Uvodoma je delo ob prenovi predstavil arhitekt Leon Belušič, ki je povedal, da so bile pri ideji prenove upoštevane smernice historične gradnje Jamskega dvorca, ki jo je zasnoval njegov prvi arhitekt, Pietro Palumbo. O poteku dela, od zamisli do upoštevanja avtohtonih materialov – kamna in lesa – pa je spregovoril predsednik UO Postojnske jame Marjan Batagelj, ki je med drugim tudi poudaril: »Vstopna dvorana namreč ni še jama, pač pa je šele povabilo v jamo in kraj, kjer se človek prvič sreča z jamskim okoljem in v tem smislu je vstopni del tudi prenovljen.«

V vstopni dvorani se obiskovalci lahko ustrezno pripravijo na obisk jame in se seznanijo z jamskim bontonom. Na vhodnem delu je v celoti prenovljen tri desetletja star peron, s katerega vlak odpelje goste v jamo. Ta je bil zelo zastarel in dotrajan, zato je bil nujno potreben obnove.

Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor je poudarila, da je primer sodelovanja med Postojnsko jamo in državo zagotovo primer dobre prakse, kakršnih bi moralo biti v Sloveniji več. Potrdila je, da je koncesionar veliko storil za ohranjanje narave, hkrati pa povečeval obseg poslovanja. Zahvalila se je za pripravljenost upravljanja in uspešnost trženja, ki pripomore k razpoznavnosti destinacije v svetovne merilu.

Jama-otvoritev-ministrica

V Postojnski jami napovedujejo nove pridobitve in nove investicije tudi v prihodnje. Tako naj bi s koncesijskimi sredstvi države prenovili talno infrastrukturo, družba Postojnska jama pa bo posodobila vlakce, da ne bodo več povzročali hrupa, in popolnoma prenovila promenado pred vstopom v jamo.

Blanka Markovič Kocen

Fotografije: Valter Leban za Postojnsko jamo

Jama-otvoritev-most

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja