Obvestilo

Najžlahtnejše občinsko priznanje Joštu Rupniku

S slavnostno sejo občinskega sveta in podelitvijo nagrad so v Občini Cerknica danes zaznamovali občinski praznik. Bil je to večer, posvečen uspehom, kot ga je poimenoval cerkniški župan Marko Rupar.

»Česa smo krivi, da živimo na podeželju,« se je župan med drugim vprašal v uvodnem nagovoru in poudaril, da ukinitev geodetske uprave in nujne medicinske pomoči ne pomeni nič drugega kot diskriminacijo ljudi, ki živijo na podeželju. Po njegovih besedah jih tako ravnanje pristojnih postavlja v položaj drugorazrednih državljanov. »Pristojni so si dovolili ljudem na podeželju skrajšati minute med življenjem in smrtjo,« je bil kritičen Rupar, a je obenem izpostavil nekatere pomembne investicije, ki jih bodo v tej občini kljub okrnjenim sredstvom uspešno izpeljali, kajti: »Občina Cerknica ne caplja za razvojem.«

Vrhunec prireditve je bila podelitev priznanj, in sicer v treh kategorijah: bronasti, srebrni in zlati taborski znak in na koncu najprestižnejše priznanje, 12. junij Občine Cerknica. Bronasti taborski znak so prejeli Domen Špeh, Katja Žnidaršič, Tina Hren, Franci Velišček in Peter Vesel.

Peter Vesel že več kot petnajst let kolesari pri kolesarskem klubu UNI Team Ljubljana. Ukvarja se z gorskim kolesarstvom, v zadnjih letih se je specializiral za etapne dirke in prav na najbolj prestižni – Cape Epic v južni Afriki – osvojil prvo mesto in tako postal prvi Slovenec z zmago na tem tekmovanju.

Franci Velišček je začel kegljati že pri štirih letih, prvi vidnejši rezultati pa so se začeli kazati že, ko je bil v kategoriji dečkov. Hitro je postal najmlajši član moške ekipe v Kegljaškem klubu BREST, ki nastopa v I. slovenski ligi. Od leta 2007 je Franci Velišček tudi član državne reprezentance.

Katja Žnidaršič je kegljati začela pri osmih letih in leto za leto izboljševala svoje kegljaške tehnike. Letos se ji je uspelo uvrstiti v  državno kadetsko reprezentanco, s katero je našo državo zastopala na svetovnem prvenstvu v Nemčiji. S prvenstva se je vrnila kot svetovna podprvakinja v tandem mixu.

Domen Špeh že devet let keglja v Kegljaškem klubu Brest. Na zmagovalne stopničke je najprej začel stopati na regijskih tekmovanjih, leta 2009 pa je prvič postal državni prvak. Državni prvak je bil še leta 2011 in leta 2012. Poleg omenjenih zlatih medalj, ki jih je na državnih tekmovanjih prejel kot posameznik, jih je še nekaj prejel pri tekmovanjih v dvojicah in ekipno.

Tina Hren s kegljanjem pričela pri sedmih letih in kmalu zatem so prišli tudi prvi uspehi – prejemala je priznanja in medalje na državni ravni, postala je večkratna državna prvakinja in podprvakinja. Že v osmem razredu osnovne šole je s svetovnega kegljaškega prvenstva v Nemčiji prinesla bronasto medaljo, njen največji uspeh pa je zagotovo letošnje  svetovno prvenstvo v Nemčiji, kjer je ekipno osvojila četrto mesto, v dvojicah skupaj z Leilo Lisjak pa srebro.

Dobitnici srebrnega taborskega  priznanja sta: Lucija Milavec in Vanja Štefan.

Lucija Milavec  je v gasilske vrste vstopila leta 1982 in se aktivno vključila v delo PGD Ivanje selo. Opravila je številne specialnosti in napredovala do gasilske častnice I. stopnje. Poleg aktivnega dela na operativnem področju pa je bila in je še aktivna tudi v organizacijskem delovanju.  Kot predsednica komisije za članice pri GZ Cerknica je pomembno pripomogla k večji vključenosti ženske populacije v gasilske vrste, je pa tudi članica komisije za zgodovino pri Gasilski zvezi Slovenije.

Anja Štefan se je leta 1969 rodila v Šempetru pri Gorici.  Po diplomi je na Filozofski fakulteti nadaljevala s študijem na področju folkloristike in leta 1999 magistrirala. Deluje kot samostojna umetnica. Je ena od redkih profesionalnih slovenskih pripovedovalk in hkrati snovalka pripovedovalskega festivala Pravljice danes, ki ga vodi od leta 1998. Raziskuje pripovedno izročilo in objavlja v revijah Ciciban in Cicido.

Valentin Novak, Rajko Intihar, Franc Krajc, Igor Gornik in PGD Ivanje selo pa so prejeli zlato taborsko priznanje.

Valentin Novak se je v gasilsko organizacijo včlanil konec 60-ih let in takrat postal član gasilskega podmladka v Grahovem. Kot aktiven gasilec je opravil številna izobraževanja in napredoval do višjega gasilskega častnika I. stopnje. S svojim delovanjem je Valentin Novak bistveno prispeval k razvoju gasilske organizacije v občini Cerknica, predvsem pa je pustil trajne sledi na področju dela z mladimi.

Rajko Intihar je v gasilsko organizacijo vstopil leta 1991 in v nadaljnjih letih v procesu izobraževanja napredoval do višjega gasilskega častnika organizacijske smeri I. stopnje. Med leti 2008 in 2014 je bil predsednik PGD Grahovo, že 7 let pa je tudi predsednik Gasilske zveze Cerknica. Je tudi član regijskega sveta Notranjsko gasilske regije.

Franc Krajc  se je v podjetniško-gospodarske vode podal konec 80-ih let, ko je s partnerjem ustanovil podjetje za proizvodnjo kartonske embalaže Papigal. Podjetje se je sicer razvijalo, a leta 2011 se je Franc Krajc odločil, da je čas za novo razvojno strategijo – takrat je nastalo podjetje Eurobox, ki ima danes na dveh proizvodnih lokacijah 81 zaposlenih.Hkrati pa je podjetje ostalo pripadno lokalni skupnosti in jo je ves čas podpiralo s številni donacijami. Skupaj s soprogo Franc Krajc vodi tudi uspešno gostinsko podjetje En krajcar.

Igor Gornik  je znano in spoštovano ime tako v regiji kot tudi v slovenskem gospodarskem prostoru.  Sam zase pravi, da ni nikoli iskal sreče tam, kjer so jo našli drugi. Zato je šel konec 80-ih let na svoje in skupaj z otroškimi prijatelji ustanovil podjetje Elgoline, ki izdeluje elektronske komponente, predvsem za nemški in avstrijski trg. Na cerkniškem je pomemben zaposlovalec.

PGD Ivanje selo v letu 2015 praznuje 90-letnico uspešnega dela. Kot humanitarno registrirana organizacija sodeluje na intervencijah znotraj sektorja pa tudi širše. Zlasti veliko prostovoljnih ur so gasilci tega društva opravili v času žledoloma in zadnjih poplav.

 

 

Podelitev-Cerknica-čestitke nagrajencev

Najžlahtnejše priznanje, 12. junij, je letos pripadlo Joštu Rupniku, direktorju uspešnega cerkniškega podjetja Ydria Motors (na sliki desno), družbe, ki daje kruh 536 zaposlenim, letni promet pa je v zadnjih petih letih zrastel za več kot 30 odstotkov. Jošt Rupnik je s svojim strokovnim znanjem, delovno vnemo in sodobnim načinom vodenja odločilno prispeval k uspešnemu razvoju in uveljavitvi  družbe Ydria motors. Rezultati uspešne rasti poslovanja ob vedno ostrejši konkurenci in gospodarski krizi so rezultat njegove  jasne vizije in zaveze visoki kakovosti izdelkov, prijaznega delovnega okolja in toplih medčloveških odnosov, kar ob dobrem vodenju vodstvene ekipe ustvarja pravo kombinacijo razmer za poslovno odličnost in rast. Jošt Rupnik  je po podelitvi dejal: »Ta nagrada ni samo moja, je ekipna zmaga. V njej so ljudje od Idrijskega in Cerkljanskega do Loške doline.«

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Podelitev-Cerknica-Rupnik

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja