Obvestilo

Naredimo drugače!

Za izboljšanje inovativnosti v Primorsko-notranjski regiji je zelo pomembno, da nove in drugačne zamisli razvijajo že mladi, menijo v Centru za inovativnost in razvoj (CIR). Zato so v okviru projekta Smart Inno pripravili natečaj za osnovnošolce in srednješolce, s katerim jih spodbujajo k razmišljanju izven ustaljenih okvirjev.

 »Inovativni smo lahko vsi. Ni nujno, da gre za velike spremembe, lahko gre za nekaj povsem vsakdanjega in enostavnega, kar pa lahko naredimo na čisto drugačen način,« pravijo v Centru za inovativnost in razvoj, ki deluje pod okriljem Regionalne razvojne agencije Zeleni kras.

K sodelovanju vabijo posameznike ali skupine iz vseh šol v regiji, ki s svojimi idejami lahko prispevajo k varovanju okolja (ekološke inovacije) ali k reševanju družbenih problemov (družbene inovacije). Risbe, besedila, fotografije ali izdelke, s katerimi bodo ti svoje zamisli predstavili, bodo na RRA Zeleni kras zbirali do 22. aprila 2016.

Natečaj je že objavljen na spletni strani www.cir.si. Izbrana in nagrajena dela bodo strokovni javnosti junija predstavili v okviru osme Razvojne konference Primorsko-notranjske regije. V okviru potujoče razstave po regiji si jih bo do konca leta ogledala tudi širša javnost.

Inovacijska mreža se širi

Center za inovativnost in razvoj, ki je v lanskem letu zaživel v okviru projekta Smart Inno, na ta način nadaljuje s širjenjem inovacijske kulture. Pri tem je ključno povezovanje razvojno usmerjenih posameznikov, podjetij in ustanov iz javnega in zasebnega sektorja v regiji in širše. Zato je pomemben dosežek projekta Smart Inno (zaključil se bo septembra) vzpostavitev mreže povezav na celotnem območju Jadrana, in sicer s skupno spletno platformo in središčem (www.adriaticinnovationhub.com).

»Ta na enem mestu zbira vse, ki so povezani z inovacijami. Posamezniki ali podjetja lahko na primer dobijo podatke o virih financiranja, poslovni angeli pa podatke o podjetjih, ki delujejo na področjih, v katera želijo vlagati,« pojasnjuje Jana Nadoh Bergoč s Centra za inovativnost in razvoj. »Ključ do spodbujanja inovativnosti je enak, kot pri našem Centru za inovativnost in razvoj. Gre za povezovanje ljudi in organizacij, ki lahko nekaj naredijo: inovatorjev, podjetij, financerjev in raziskovalnih organizacij.«

Na jadranski inovatorski zemljevid so že vpisani nekateri predstavniki Primorsko-notranjske regije, med njimi pa je seveda tudi Center za inovativnost in razvoj v Pivki.

Besedilo: Urša Blejc, Foto: iStock

O natečaju

Natečaj »Naredimo drugače!« je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem v regiji, ki se lahko prijavijo kot posamezniki ali skupine. Sodelujejo lahko s svojimi idejami za ekološke ali družbene inovacije. Dela, ki zamisli predstavljajo, morajo skupaj s prijavnico oddati do 22. aprila do 12. ure na naslov RRA Zeleni kras, Prečna ulica 1, 6257 Pivka, s pripisom »za natečaj Naredimo drugače!« Dodatne informacije so na voljo v Centru za inovativnost in razvoj (www.cir.si).

Projekt SMART INNO je sofinanciran s strani Evropske Unije, v okviru programa IPA Adriatic.

 

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja