Obvestilo

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI PODJETNIŠKEGA PROGRAMA BIZNIS IN PIP, KI STA BILI NAGRAJENI VSAKA Z DESET TISOČ EVRI.

 Ponosni smo na podjetniške aktivnosti in razvoj, ki ga v Primorsko-notranjski regiji ustvarjajo mlada podjetja. Ena izmed podjetniških spodbud, ki so jo v letošnjem letu podprle občine Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna, je bil tudi podjetniški program Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva Biznis in PIP, ki se je po treh intenzivnih mesecih pridobivanja podjetniških veščin in kompetenc zaključil z razglasitvijo dveh zmagovalnih podjetniških idej, ki sta prejeli finančni nagradi po 10.000 evrov.

Podjetniški potencial

Zmagovalni ideji, in sicer najbolj perspektivna in najbolj inovativna, sta bili dve, je pa bistvenega pomena izpostaviti podjetniški potencial vseh udeleženih podjetnikov. Pri razvoju produktov in storitev izražajo neizmerno strast, predvsem pa željo in znanje, ki je potrebno za preboj na trgu. Podjetniški program Biznis in PIP, ki je udeležence podprl z vsebinsko in strokovno podporo izkušenih mentorjev ter podjetnikov, regiji nedvomno prinaša podjetniški potencial in kapital, predvsem pa krepi prizadevanja na področju razvoja podjetniške miselnosti v prostoru. Vseh trinajst podjetij, ki so se na zaključnem dogodku predstavila javnosti, že deluje in ima jasno zastavljene nadaljnje podjetniške korake ter cilje.

Inkubator je prerasel občinske meje

Podjetniški program Biznis in PIP je bil prvič razpisan že pred tremi leti, podprli sta ga občini Postojna in Pivka, leto kasneje se je programu pridružila Ilirska Bistrica, dodatno letos še Cerknica in Loška dolina. S tem je inkubator prerasel občinske meje in postal regijski. Kot je v svojem nagovoru izpostavila vodja Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva Dolores Keš, program potrjuje prizadevanja in vizijo delovanja inkubatorja, ki je usmerjena v vedno večje regijsko povezovanje. »Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva se uspešno povezuje z občinami, s programom dela sledimo razvojnim strategijam v regiji, razvijamo pa tudi številne aktivnosti na področju dela z mladimi.«

Občina Postojna

 • Barber university by Luka’s Den (Luka Nebec, Igor Kostić)
 • FitUp (Pija Šarko, Urša Poženel Vilhar)
 • Biciclean (Jaka Čuk)
 • VR Island & Neotropica (Klemen Ogrizek, Miha Mauer, Gašper Reko, Oksana Ivanovič)
 • Santea (Tea Smrdel)
 • Družinski center Brlog (Nina Kapelj Lukman)
 • Deinop (Anže Bizjak)

Občina Ilirska Bistrica

 • Little Rhino diapers (Meta Renko)

Občina Cerknica

 • Diatonične harmonike Matt (Tina Poljanšek)
 • TagPlan (Gregor Obreza, Jure Špeh)

Občina Loška dolina

 • Wrap it (Nejc Urbiha)
 • Lapsus (Patricija Širca Ule)

Občina Pivka

 • Nakura (Primož Kaluža, Peter Žnidaršič, Sebastjan Ličen)

Deset tisočakov za diatonično harmoniko MATT Tine Poljanšek …

Za najbolj perspektivno podjetniško idejo je bila letos izbrana in nagrajena z desetimi tisočimi evri, ki jih prispeva Občina Cerknica, ideja Diatonične harmonike MATT – Tina Poljanšek. Diatonične harmonike MATT so edine harmonike na tržišču iz slovenskega masivnega lipovega lesa. Lipov les se je izkazal za izjemno resonantnega in lahkega, zato harmonike dobro zvenijo in niso težke. Tina je komisijo prepričala s poznavanjem potreb izbrane ciljne skupine avstrijskega trga, z oblikovano rešitvijo in dovršenim produktom. Od vključitve v program, ko še ni imela zastavljenega načina prodaje, pa do zaključka programa, je kljub cenovno zahtevnemu produktu za potrošnika uspela realizirati prodajo in skleniti partnerstva, ki ji odpirajo prodajo na avstrijskem trgu.

… in deset za idejo Neotropica & VR island – Klemen Ogrizek

Za najbolj inovativno podjetniško idejo pa je nagrado v vrednosti deset tisoč evrov, ki jo zmagovalcu namenja Občina Postojna, prejela ideja Neotropica & VR island – Klemen Ogrizek. Neotropica & VR ISLAND bo omogočala nepozabno izkušnjo doživetja narave in stika s čudovitimi bitji. S sodobno 3D tehnologijo bodo ustvarili najboljši približek tropskega gozda, z enim glavnim ciljem – krepitvijo zavesti o nujnosti ohranitve narave. Ekipa NEOTROPICA & VR ISLAND je komisijo prepričala z dodelanim poslovnim modelom, jasno izdelano vizijo, višino investicije in inovativnostjo, ki jo na področju okoljevarstvenih vsebin prinaša v širši slovenski prostor. Izjemnega pomena je dejstvo, da okoljevarstveno vsebino nadgrajuje z digitalno rešitvijo in tehnologijo, ki bo ustvarila doživetje tropskega pragozda v Postojni.

 Občinstvo, med katerim so bili župani vseh petih sodelujočih občin, udeleženci programa in njihovi družinski člani ter prijatelji, mentorji in podjetniki ter predstavniki lokalnih zavodov in organizacij, je tudi izbralo svojega zmagovalca, in sicer je največ naklonjenosti požela podjetniška ideja pralnih pleničk Little Rhino diapers, ki jo zastopa Meta Renko.

Podjetniške zgodbe bogatijo širši lokalni prostor

Zaključni dogodek je bil presek trimesečnega intenzivnega dela na razvoju podjetniških idej, ki so ga podjetniki opravili z odliko. Podjetniške zgodbe vseh bodo v prihodnjem obdobju, ob trdem delu, vztrajnosti, drznosti, pogumu in raziskovanju ter ob podpori Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva, odločno sledile zastavljenim ciljem in pomembno bogatile naš širši lokalni prostor.

V Mrežnem podjetniškem inkubatorju nas izjemno veseli, da so podjetniki prepoznali priložnost in kakovost podjetniškega programa, številčni obiskovalci zaključne prireditve pa kažejo na potrditev širše podpore v okolju.

Foto: Tomaž Penko

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja