Obvestilo

Nataša Stražiščar: Umetniško ustvarjanje je odklop od težav

Nataša Stražiščar, zaposlena v Ydrii Motors, doma iz Begunj,  je v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica, v marcu razstavljala unikatne kvačkane izdelke kot svojevrsten pozdrav prebujajoči  se pomladi na Notranjskem. Dela, med njimi šopki, namizni aranžmaji, torbica, prtički, rožice idr., razkrivajo Natašino ustvarjalnost, kakršne v Ydrii Motors očitno ne manjka!

 Nataša se je ročnih del že kot najstnica učila od stare mame.  »Vedno sem si želela ustvarjati kvačkane izdelke. Samoiniciativno sem začela, delala in delam še zdaj,« pove  Nataša.

Ročna dela premalo cenjena

Po njenem mnenju ročna dela v današnjem času še živijo, ljudje ustvarjajo na različnih področjih. Niso pa, pravi sogovornica, dovolj cenjena. »V trgovini je vse cenejše,« pojasnjuje.

Navdih za svoje unikatne izdelke Nataša dobi v revijah za kvačkanje, na svetovnem spletu, dosti pa jih nastane v glavi, nekaj  tudi povsem iz potrebe. »Želela sem si, na primer,  narediti torbico …  Pogledala sem na splet in Youtube, se seznanila s potekom in se lotila dela. Hčerki sem po postopku z Youtuba nakvačkala odejico,« pravi sogovornica.

»Med materiali za kvačkanje uporabljam bombaž in volno, do končnega izdelka še žičko, kakšne perlice, za namizne aranžmaje pa pesek. Za šopke uporabljam podstavek in barvno dekoracijo, krep papir. Pa na ‘šterko’ ne smem pozabiti,« pripoveduje Nataša., ki pove, da najraje kvačka rožice.

V podjetju spodbujajo ustvarjalnost

V podjetju Ydria Motors je več zaposlenih, ki umetniško ustvarjajo, vendar se, kot pravi Nataša, med seboj še niso povezali. Ji pa je bilo moje vprašanje dobrodošla ideja, saj bi lahko napravili kakšno skupno razstavo v podjetju.

V Ydrii Motors spodbujajo umetniško ustvarjanje svojih zaposlenih. »Med drugim nam  omogočijo prikaz izdelkov, pokažejo zanimanje za naše hobije in nas o tem obvestijo,« pravi Nataša, katere delo, sestavljanje končnih izdelkov, z umetnostjo ni ravno povezano.

Natašo mnogi sprašujejo, kako umetniško ustvarjanje usklajuje s službo in družinskim življenjem. »Imam odrasla sinova in dve najstnici. Pri družinskih opravilih si pomagamo in tako mi ostane čas za moj hobi in hkrati za sprostitev. Včasih rečem, da je to moja terapija za dušo. Takrat lahko odklopim vsakdanje težave,« pravi.

Natašini sodelavci so presenečeni, da izpod njenih rok prihajajo taki izdelki. »Veselijo se kadar za rojstni dan koga presenetim, s svojimi naročili pa me spodbujajo in mi dajo vedeti, da so jim izdelki všeč.«

Nataša pravi, da za  prihodnost nima kakšnih večjih načrtov. »Razmišljala sem, da bi moje izdelke lahko odkupila kakšna cvetličarna, poročni salon, kjer imajo konfete. Za svoje izdelke pa  po uvedbi davčnih blagajn lahko vzamem priporočen prispevek ali dar. Za svojo trgovino pa nimam dovolj znanja, zato o njej ne razmišljam. Ja, lahko bi odprla trgovinico s konfeti, dodala bi še šopke in namizne aranžmaje. Dobra ideja. Le znanja imam premalo.«

 

 

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja