Obvestilo

Ne le dostopnejši, tudi ugodnejši krediti

Posodobitev poslovnih procesov, novi poslovi prostori, nova oprema in stroji ter podobno – vse to zahteva finančni vložek, ki si ga marsikatero podjetje ne more privoščiti brez najema kredita. Vendar pot do kredita ni vedno enostavna, saj banke zanj zahtevajo garancijo. Najem posojil bo z garancijami, ki so od petka razpisane v okviru regijske garancijske sheme, nekoliko dostopnejši. V Primorsko-notranjski regiji je za garancije na voljo 1,6 milijona evrov sredstev.

Marinka Petrc z Regionalne razvojne agencije Zeleni kras pravi, da bo kredit za gospodarske subjekte v regiji zdaj ne le nekoliko lažje dostopen, ampak tudi ugodnejši (zaradi nižje obrestne mere in manjših stroškov). Nekateri podjetniki so zanimanje izrazili, še preden je bil razpis 18. decembra objavljen v Uradnem listu. »Ko smo se pripravljali na razpis, so nas o tem spraševali. Podjetjem namreč zavarovanje kredita pogosto pomeni nepremostljivo oviro na poti do sredstev za investicije.«

Na javni razpis garancij za bančne kredite mikro, malim in srednje velikim podjetjem v okviru Regijske garancijske sheme v Primorsko-notranjski regiji se lahko prijavijo gospodarske družbe, samostojni podjetniki in zadruge, ki delujejo in izvajajo projekte na območju občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica, Cerknica, Bloke in Loška dolina.

Svetovalka poudari, da za sodelovanje ni potrebno članstvo. »Članarine ni, ker želimo podjetjem pomagati s čim manj stroški.« Še dodatno jim stopajo naproti s tem, da lahko garancijo dobijo ne le za investicije, ampak delno tudi za obratna sredstva, ki pa ne smejo presegati 20 odstotkov višine odobrenega kredita.

Upravičenci bodo lahko pridobili garancije v višini do 50 odstotkov glavnice kredita. Posojila pa bodo lahko najeli pri Banki Koper, Abanki ali Delavski hranilnici. Slovenski regionalno razvojni sklad za garancije v Primorsko-notranjski regiji namenja 800.000 evrov, skupni kreditni potencial pa znaša 3,2 milijona evrov. Najnižji znesek bančnega kredita je 8.000, najvišji pa 150.000 evrov. Odplačilna doba kredita je največ 8 let. Pomoč po tem razpisu se dodeljuje po pravilu »de minimis«.

Razpis bo odprt do porabe sredstev oziroma najpozneje do 16. junija 2018.

Navodila za pripravo vloge in razpisna dokumentacija so na voljo na sedežu RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka in na spletni strani RRA Zeleni kras. Dodatne informacije lahko dobite pri Marinki Petrc (marinka@rra-zk.si, 05 721 22 33) ali Tadeji Pecman Penko (tadeja@rra-zk.si, 05 721 22 32). Podjetnik mora za kredit najprej zaprositi pri eni od omenjenih bank, nato pa se s pozitivnim sklepom banke lahko prijavi na razpis.

Urša Blejc

Foto: arhiv RRA Zeleni kras

Ne spreglejte

Prihodnje leto bo zaživela celostna prometna strategija petih primorsko-notranjskih občin

Župani občin Cerknica, Postojna, Pivka, Loška dolina in Bloke so včeraj slovesno podpisali pogodbo za …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja