Obvestilo

Ne v Ameriko!

Ta konec tedna je v Kulturnem domu Cerknica potekala uprizoritev predstave Ne v Ameriko, ki so jo izvedli člani Kulturnega društva Menišija. Igro je napisal župnik Josip Lavtižar davnega leta 1911, torej v časih, ko je Amerika veljala za obljubljeno deželo. 

Pred več kot desetimi leti se je na podstrešju po naključju našlo vabilo na predstavo gledališke igre, ki je bila uprizorjena 6. decembra 1914. Člani kulturnega društva Menišija so se odločili, da predstavo obudijo in med gledalci poželi veliko navdušenja. 

Predstava je veljala za neke vrste propagando, ki naj bi mlade fante prepričala, naj ne gredo čez lužo v upanju na boljše življenje s trebuhom za kruhom. Mnogi so namreč končali kot prisilni delavcih v rudnikih in v rokah veleposestnikov garali celo življenje. 

Igra Ne v Ameriko! pripoveduje o treh mladih fantih, ki želijo poskusiti srečo čez lužo. Domači in prijatelji jim seveda želijo to preprečiti, kljub temu pa se zgodbe mladeničev končajo na tragičen način. Igra torej prikazuje, da je Amerika še vse kaj drugega kot zgolj obljubljena dežela na drugi strani Atlantika. 

Besedilo in foto: Andreja Jernejčič

Ne v Ameriko 2

Ne spreglejte

Občina Pivka je prejemnica zlatega certifikata ISSO tudi za leto 2023

Občina Pivka je na letošnji konferenci Zlati kamen prejela zlati certifikat ISSO, ki je pomembno …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja