Obvestilo

»Nej Bločana, nej sejma!«

Bloke so bile danes v znamenju tradicionalnega Mihaelovega sejma, ki ga v deželi bloškega smučanja in Martina Krpana prirejajo že od 14. stoletja, v današnji obliki pa je bila to 12. izvedba. Kot je uvodoma dejal župan Občine Bloke Jože Doles gre za pomemben dogodek, ki vpliva na gospodarski razvoj občine.

Na sejmu namreč kmetje obiskovalcem od blizu in daleč prodajajo tržne viške in ustvarijo del prihodka, kupci pa so deležni ekološko pridelane hrane in izdelkov domače obrti. Doles je izpostavil tudi razmah turizma  v neokrnjeni bloški naravi, rezerve pa vidi v razširitvi kulinarične ponudbe.

Med uglednimi gosti enega izmed najstarejših sejmov v Sloveniji je bil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Franc Vesel, ki je med drugim zagotovil, da bo vlada namenila sredstva za ohranitev umetnostne obrti, znižala pa naj bi tudi trenutno visoke prispevke za popoldanski s. p. Ob liku Martina Krpana in nedavnih uspehih slovenskih kolesarjev je državni sekretar Vesel dejal, da smo Slovenci lahko ponosni, saj z dosežki na področju športa, znanosti in kulture krojimo usodo sveta.

Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije, je v nagovoru izpostavil pomen samooskrbe in podjetnosti in spomnil, da je ob razcvetu zadrug Mihaelov sejem za nekaj desetletij zamrl, leta 2007 pa so ga vnovič obudili in dejal: »Nej Bločana, nej sejma!« Na sejmu so se predstavile starodobne domače obrti, ki so bile nekoč način življenja, konjeniki so se pomerili v jahanju, seveda pa tudi letos ni manjkala povorka in pester kulturni program, poln folklore, petja in predstave domačih šolarjev. Organizatorjem je šlo na roko tudi današnje sončno vreme, saj se je sejem v popoldanskih in večernih urah nadaljeval s pristno kmečko veselico.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja