Obvestilo

Nejasna usoda plinovoda čez Pivška presihajoča jezera

Pivka – Potem ko je vlada prejšnji teden zahtevala ustavno presojo odloka o Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera, so se o usodi trase prenosnega plinovoda Kalce-Jelšane v sredo sestali tudi na ministrstvu za okolje. Vtis je, da so na okoljskem ministrstvu nekoliko popustili, čeprav je območje,  ki ga je občina Pivka širše zavarovala, je po ocenah vlade prezavarovano.

Pivški župan Robert Smrdelj je sestanek ocenil kot majhen korak naprej, vendar je izrazil dvom o resnosti interesa glavnega investitorja. Območje, ki ga je občina Pivka širše zavarovala, je po ocenah vlade namreč prezavarovano.

Spomnimo, sedanji odlok ne dopušča gradnje tranzitnih infrastrukturnih objektov in torej tudi ne plinovoda M8 Kalce-Jelšane, ki ga namerava država z državnim prostorskim načrtom speljati prav čez krajinski park. V Pivki so temu nasprotovali in predlagali rahel premik plinovoda proti vzhodu, da bi se izognil parku in tudi poplavnim območjem. Toda ministrstvo jim ni prisluhnilo, so že prejšnji teden opozorile Primorske novice. Predlagana kompromisna trasa, ki naj bi potekala izven porečja reke Pivke in najobčutljivejših delov krajinskega parka, po Smrdeljev mnenju ni brez pomanjkljivosti in bi jo morala občina popraviti.

Po besedah  pivškega župana so na sredinem sestanku  na ministrstvu za okolje in prostor, ki vodi postopek umeščanja v prostor, preverjali možnost vključitve v obstoječi postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta, na občini pa bodo na podlagi pripomb nosilcev urejanja prostora poskusili preveriti, katere opcije poteka trase bi bile boljše od do sedaj predlaganih.

Po Smrdeljevi oceni se ob vztrajanju pri ustavni presoji ne bo nič spremenilo in bodo čez dve leti na istem, saj je prepričan, da sodišče omenjenega odloka ne bo razveljavilo.

V Društvu Drobnovratnik svarijo, da v postopku umeščanja plinovoda Kalce-Jelšane ni bila izdelana strokovna presoja vplivov plinovoda na vode na tem območju. Po njihovem mnenju bi gradnja plinovoda poleg porečja Pivke lahko vplivala tudi na Postojnsko jamo in vodno zajetje Malni pri Planini. Opozorili so še, da je država konec lanskega leta za uvrstitev na Unescov seznam naravne dediščine vložila kandidaturo za območje Visoki kras, ki vključuje tudi Zgornjo Pivko s presihajočimi jezeri. »Kako je mogoče, da država izpodbija občinski odlok o zavarovanju območja, češ da gre za »prezavarovanje«, hkrati pa isto območje predlaga za uvrstitev na seznam svetovne dediščine,« se sprašujejo v društvu Drobnovratnik.

Blanka Markovič Kocen

Foto: pivskajezera.si

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja