Obvestilo

Postojna: Neprilagojena hitrost – glavni razlog sobotne nesreče na primorki

Postojna, 1. februar – V danih vremenskih razmerah bi morali vozniki na primorski avtocesti zmanjšati hitrost na 50 km/h, nekateri pa so vozili skoraj dvakrat hitreje, je na današnji novinarski konferenci na postojnskem sedežu Darsa ugotovitve policije med drugim povzel Mitja Palčič s Policijske uprave Koper. V nesreči je bilo sicer udeleženih 56 vozil in 128 oseb.

Nesreča-tiskovka

V okviru sobotnega trčenja so policisti ugotovili osem ločenih prometnih nesreč, pri čemer bodo voznikom, ki so osumljeni tako prekrška kot kaznivega dejanja, poskušali tudi dokazati krivdo.

Po zdaj že uradnih podatkih so štiri osebe so v nesreči umrle, sedem je bilo hudo, še 18 pa lahko poškodovanih. 69 udeležencev je bilo slovenskih državljanov, 30 Romunov, 14 Madžarov, drugi so bili tujci iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Makedonije, Italije, Hrvaške in Ukrajine, je navedel Palčič.

Po njegovih besedah se je prva nesreča zgodila, ko je voznik manjšega tovornega vozila trčil v zadnji del tovornega vozila, ki ga je vozil ukrajinski državljan, povzročitelj pa je podlegel poškodbam. V primeru dveh voznikov bodo napisali poročilo na pristojno državno tožilstvo, zoper tri osebe vložili kazensko ovadbo, trem pa bodo izdali plačilne naloge.

Po do zdaj pridobljenih podatkih iz tahografov so bile hitrosti tovornih vozil okoli 85 kilometrov na uro, medtem ko je splošna omejitev v primeru, da je vidljivost manjša od 50 metrov, 50 kilometrov na uro, je opozoril Palčič in povedal, da je bila najvišja hitrost, izmerjena ob 10.00 185 km/h, ob 13.00 177 km/h, od 16. ure naprej pa se je hitrost nižala na 130 km/h. Po 22. uri je vnovič zrasla na 140 km/h. Tudi predstavnik Darsa Ulrich Zorin je ob tem opozoril na zaskrbljujoč podatek, da so bile hitrosti vozil na avtocesti kljub opozorilom pred meglo v urah pred nesrečo izjemno visoke.

Dars je po ugotovitvah policije ravnal po veljavnih protokolih. Po Zorinovih besedah so na pojav megle opozarjali tako preko spleta kot radijskih valov ter prek vseh spremenljivih znakov na sami avtocesti.

Kot smo slišali na novinarski konferenci, je pri reševanju sodelovalo 118 gasilcev, intervencija pa je bila zelo težka tudi zato, ker so se nekatera vozila znašla med in celo pod tovornjaki, je povedal vodja intervencije pri gasilcih Primož Maurič.

Poveljnik postojnskega štaba civilne zaščite Cveta Kravanje je povedal, da je bil odzivni čas gasilskih enot precej kratek, saj so se enote odzvale v treh do petih minutah, alarmiranih pa je bilo skupno 12 gasilskih enot.

Kravanja je sicer opozoril, da so sami imeli nekaj težav z zaporami cest. Avtocestni krak iz Kopra proti Postojni je bil sicer zaprt izjemno hitro, zaradi česar so bile tudi reševalne službe tako učinkovite, težavo pa so imeli pri tem, da je bil krak iz Nove Gorice proti Razdrtemu odprt in so tvegali tudi življenja tistih, ki so reševali, saj so vozili v nasprotno smer, kar pa je izjemno nevarno.

Po besedah direktorice Zdravstvenega doma Postojna Irene Vatovec Progar je bila reševalna akcija izjemno uspešna tudi zaradi dobre koordinacije s policijo in gasilci, vnovič pa se je izkazalo, da se ob znaku množične nesreče ne sme  varčevati s silami in sredstvi.

Nesebičen in hiter odziv vseh služb sta izpostavila tudi županja Divače Alenka Štrucl Dovgan ter postojnski župan Igor Marentič. Prav v Postojni so začasno namestili 40 tujih državljanov, udeleženih v nesreči, ki niso mogli nadaljevati poti, ter jih oskrbeli s hrano in pijačo.

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja