Obvestilo

Neverjetna zgodba o lipicancih na filmskem traku

V produkciji Društva Kolut iz Postojne je bil včeraj predpremierno predvajan dokumentarni film Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice, ki pripoveduje zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev med drugo svetovno vojno. Predpremiere v Parku vojaške zgodovine v Pivki so se udeležili tudi češki veleposlanik, Njegova Ekscelenca Júraj Chmiel, odpravnica poslov na Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, Njena ekscelenca Melania Arreaga, župan Občine Pivka Robert Smrdelj in direktorica Kobilarne Lipica Tatjana Vošinek Pucer. Premiera dokumentarca bo danes ob 19.uri v Kulturnem domu Postojna.

 Po čudežu rešeni

Slovenski lipicanci predstavljajo enega najpomembnejših državnih nacionalnih in kulturnih zakladov. Njihova usoda je bila med 2. svetovno vojno izjemno negotova, saj so jih po kapitulaciji Italije nacisti odpeljali v češko mesto Hostouň, kjer so ustanovili vzrejni center konjev iz najboljših kobilarn tedanje Evrope. Konji so se ob koncu vojne znašli v veliki nevarnosti, saj je območje pripadlo Rdeči armadi. Ameriška vojska pod vodstvom generala Pattona se je odločila za drzno vojaško reševalno akcijo in z “Operacijo Kavboj” konje rešila na Zahod. “Dejansko gre za splet izjemnih okoliščin, čudež, če hočete, to, da so bili takrat lipicanci rešeni. Res so se znašli pravi ljudje na pravem mestu, ljudje, ki so imeli izjemno radi konje, tvegali dejansko tudi svoje življenje za to, da bi jih rešili”, o akciji v filmu spregovori mag. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka. “Lipica ni samo kobilarn, in ni samo turistična destinacija, ampak predvsem izjemno pomemben kulturni spomenik. Ne samo zaradi svoje starosti, ampak tudi zaradi vsebin stavbne dediščine, izjemne kulturne krajine kobilarne in seveda črede lipicancev, ki vsemu temu daje ta edinstven karakter in vse skupaj združuje in povezuje. Vse, kar v Lipici imamo, je namreč nastalo zaradi lipicanca in za lipicanca”, podčrta v filmu mag. Janez Rus, vodja konjereje ter konjeništva v Kobilarni Lipica.

Veleposlaništvo ZDA že drugič podprlo Kolutovo filmsko produkcijo

Češki veleposlanik, Júraj Chmiel je ob predstavitvi izpostavil izjemen uspeh Slovenije in ostalih sedmih držav z vpisom tradicije reje lipicancev na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Odpravnica poslov na Veleposlaništvu Združenih držav Amerike v Sloveniji Melania Arreaga pa je k temu dodala še dobro sodelovanje ne samo s Parkom vojaške zgodovine v Pivki, temveč tudi s Kulturnim društvom Kolut, saj so že drugič podprli filmsko produkcijo tega postojnskega društva.

Projekcija filma pospremljena s tematsko razstavo

Projekcijo filma je pospremilo odprtje manjše priložnostne razstave  “Lipicanci – žive legende”, ki so jo pripravili v Parku vojaške zgodovine Pivka. Zgodbo lipicancev iz leta 1945 so z razstavo umestili v širši kontekst. Lipicanci namreč niso bili iz Lipice preseljeni samo med drugo svetovno vojno; že pod Avstrijo so bili kar štirikrat zaradi vojn umaknjeni iz Lipice – med prvo svetovno vojno in kar trikrat med napoleonskimi vojnami.

Lipicanci se za vedno vrnejo v Lipico

Avstrijski dvor kot lastnik lipiške črede, je ob teh zahtevnih logističnih podvigih, kakršna je bila selitev več kot tristoglave črede, skupaj z brejimi kobilami in mladimi žrebeti, več sto kilometrov daleč, utemeljeno razmišljal, da bi lipiško čredo trajno namestil nekje v notranjosti monarhije, na varnejši lokaciji. “A lipicanci so se vedno vrnili v Lipico. Ker so tu doma in ker v celem obsežnem habsburškem cesarstvu, to je v celi Srednji Evropi, ni boljšega kraja za njihovo vzrejo, kot je tu na našem Krasu”, je v nagovoru poudaril direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič.

Močna ekipa ustvarjalcev filma

Filmsko zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev je Društvo Kolut prelilo na filmski trak ob podpori Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, Občine Postojna, Parka vojaške zgodovine Pivka, Kobilarne Lipica in Zavarovalnice Triglav. Scenarij za film je napisal Drago Mislej Mef, režiral ga je Dušan Milavec. V produkcijski ekipi so še direktor fotografije Manuel Tomšič, snemalci: Manuel Tomšič, Neja Kalan in Luka Vovk Vižintin, oblikovalka Tjaša Spetič, oblikovalec glasbe in zvoka Drago Kočiš, bral je dramski igralec Vladimir Jurc,vodja projekta in produkcije Alenka Furlan Čadež ter izvršni producent Ernest Zakarija. Generala Pattona je odigral dramski igralec Vladimir Jurc, med sodelujočimi so še Marija Stopar, hči konjarja Andreja Stoparja iz Lokve, in pričevalci iz Češke republike: Miroslav Rauch, župan češkega mesta Hostouň, Michaela Kodadová, konjerejka v Svržnem ter Bohuslav Balcar, pisec iz Domažlic. Atraktivno ponazoritev vojaških dogodkov so soustvarili Igor Volk, Borut Frantar, Nejc Muha, Aleš Čarman z voziloma Jeep iz Oldtimer kluba Škofljica ter zaposleni v Kobilarni Lipica: Matej Valenčič, Urban Kranjc in Nikola Damjanovič. Jezdeci lipicancev so bili  Urban Kranjc – 802 F.STRANA XI, Matej Valenčič – 511 F.SLAVINA XIX,  Miro Dragić – 647 M.ALLEGRA I,  Urban Kranjc – 573 S.GRATIOSA III, Miran Mavec– 631 C.BONADEA XXVI, Gregor Turk– 759 P. BATOSTA XXXII in Matej Valenčič . – 312 P. SAMIRA XVIII.

Fotografije so izseki iz filma.

Alenka Furlan Čadež, producentke / Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Majda Godina je nova podžupanja občine Pivka

S prvim marcem je župan Robert Smrdelj za podžupanjo imenoval občinsko svetnico iz vrst SLS …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja