Obvestilo

Notranjsko-primorska regija: nujne medicinske pomoči ne damo!

Ministrstvo za zdravje v teh dneh po Sloveniji predstavlja načrtovano prihodnjo organiziranost nujne medicinske pomoči (NMP), a ne na Notranjskem, čeprav bi si tam predstavitve želeli, saj imajo veliko pripomb. Protestirajo v Logatcu, na Cerkniškem in tudi v Postojni, kjer bo jutri na to temo izredna seja občinskega sveta

Predlog pravilnika o službi NMP, ki je v javni obravnavi do 22. maja, za Postojno prinaša spremembo, ki pa jo je po mnenju direktorice Zdravstvenega doma (ZD) Postojna Irene Vatovec Progar treba zapolniti z vsebinami, ki jih zdaj pravilnik ne vključuje.

Župan Občine Postojna Igor Marentič opozarja tudi na problem lastništva prostorov NMP, ki jih je sicer občina nameravala obnoviti. Zdaj se sprašuje, kdo bo investitor, občina ali ministrstvo. Kot je pojasnil za STA, jim z ministrstva nekako odgovarjajo, da bo lastnik še naprej občina, zato slednja pričakuje, da bo lahko državi zaračunavala najemnino za satelitski urgentni center, s čimer pa se na ministrstvu po njegovih besedah ne strinjajo.

Glede na pravilnik bo satelitski urgentni center Postojna pokrival tudi širše območje Cerknice in Logatca, kjer pa načrtovanim spremembam nasprotujejo.

V Občini Logatec se zavzemajo za ohranitev ekipe NMP. Obstoječa organizacija NMP v ZD Logatec je za občane življenjskega pomena, poudarja  župan Berto Menard. »Z ukinitvijo NMP bi se občutno podaljšali odzivni časi, s tem pa bi se poslabšalo tudi preživetje poškodovancev in nenadno obolelih v vseh starostnih skupinah prebivalcev.«

Tudi v občinah Cerknica, Loška dolina in Bloke so skupaj z medicinskim osebjem in s prebivalci ogorčeni nad predlogom pravilnika, ki ukinja dežurno službo in s tem NMP v ZD dr. Božidarja Lavriča Cerknica.

Ocenjujejo, da se s predlagano spremembo stanje poslabšuje predvsem ob upoštevanju dejstva, da izvajalci NMP na območju občin Cerknica, Loška dolina in Bloke pokrivajo območje, veliko 482 kvadratnih kilometrov, na katerem živi okrog 16.800 prebivalcev, do katerih je dostop pogosto otežen zaradi slabih prometnih povezav. Zato ocenjujejo, da namesto pozitivnih učinkov, ki jih s pravilnikom obljubljajo na ministrstvu, spremembe pomenijo slabšo dostopnost do zdravstvenih storitev.

Predstavniki lokalnih skupnosti in stroke na območju občin Cerknica, Loška dolina in Bloke so pristojne na ministrstvu za zdravje že opozorili, da na tovrstne ukrepe ne bodo pristali. Več bodo o tem povedali na današnji novinarski konferenci v prostorih Občine Cerknica. (B. M. K.)

Foto: X. H.

Ne spreglejte

Prvi Festival podjetništva za mlade v Primorsko-notranjski regiji vzbudil vedoželjnost in ustvarjalnost

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v obdobju zadnjih štirih let udejstvovanju mladih na področju podjetništva …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja