Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Notranjskemu regijskemu parku štirje milijoni evrov za obnovo vodotoka Stržen

Notranjski regijski park je s štirimi partnerji pridobili štiri milijone evrov sredstev iz mehanizma Life, namenjenega okoljskim in naravovarstvenim projektom in projektom, ki zmanjšujejo posledice podnebnih sprememb. S temi sredstvi bodo v okviru projekta Stržen obnovili vodotok, ki je bil v preteklem stoletju speljan v izravnani kanal.

Cerknica – Omenjena sredstva je Notranjski regijski park pridobil z Zavodom za varstvom narave, Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Zavodom za ribištvo in podjetjem Hidrotehnik.

Kot so zapisali v Notranjskem regijskem parku,  ta zapleten in drzen načrt jezeru vrača nekdanjo pogodbo ter ustvarja življenjski prostor za rastlinske in živalske vrste, od katerih je odvisno tudi človekovo življenje.

Obnova vodotoka pomeni, da bo v sušnih delih leta nekaj vode le ostalo v strugi potoka Stržen. Zato bo posebej pozitiven učinek obnove na življenje ptic in tudi rib, ki jim v vse bolj sušnih poletjih na Cerkniškem jezeru zmanjkuje prostora.

“Gre za zgodovinsko priložnost, da bo obnovljeni vodotok Cerkniško jezero povrnil v stanje, kot je bilo, preden so ga ljudje želeli osušiti,” so poudarili in dodali, da bo velik poudarek tudi na oblikovanju ustrezne, “zelene” infrastrukture za obiskovanje jezera. Zgrajene bodo opazovalnice za ptice, vstopna mesta za privezovanje čolnov in usmerjevale poti v gozdovih.

Notranjski regijski park leži znotraj meja občine Cerknica in obsega dobrih 222 kvadratnih kilometrov. Ustanovljen je bil leta 2002 z namenom, da se ohranjajo, varujejo in raziskujejo naravne in kulturne vrednote tega območja.

Vir: NRP

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja