Obvestilo

Notranjski regijski park v Svetovni koaliciji ZdruženiZaBiotskoPestrost

Notranjski regijski park je postal del vse daljšega seznama mednarodnih organizacij, ki skupaj podpirajo zaščito svetovne biotske raznovrstnosti! Gre za globalno združenje Evropske komisije “Združeni za biotsko pestrost”, ki je bila ustanovljena lani, njene zaveze pa se bodo še okrepile na letošnjem jesenskem zasedanju Konvencije o biološki raznovrstnosti CoP 15. Tu bo sprejeta nova zavezujoča podlaga za zaščito in obnovo narave, ki bo še bolj pomembna od Pariškega sporazuma, ki je prepoznal resnost podnebne krize in je prvi  pravno zavezujoč globalni podnebni sporazum.

Park bo, tudi kot del združenja, z vsako svojo aktivnostjo in izobraževanjem ljudi še naprej ozaveščal o trenutni krizi, v katero je človek pahnil naravo. Prav tako ne bo dopustil za naravo škodljivih posegov na območju Cerkniškega jezera, Rakovega Škocjana in drugih neokrnjenih naravnih danosti. Notranjski regijski park je vzorčni primer ohranjanja biotske pestrosti, renaturacije vodotokov, ki jih izvaja, pa izstopajo v mednarodnem merilu.

Od vseh naravnih parkov v Sloveniji notranjski upravlja daleč največjo površino vlažnih in mokrotnih travnikov. S tem pomembno prispeva k ohranjanju ogroženih vrst travnikov in mokrišč. Pestrost rastlin in živali, med katerimi so številne ogrožene in redke, je tu izjemna.

»V našem parku so doslej opazili skoraj 280 različnih vrst ptic, kar je polovica vseh v Evropi živečih vrst! Posebna vrsta čaplje, bobnarica, na območju Slovenije gnezdi samo na Cerkniškem jezeru. 

Cerkniško jezero je eno od petih območij, kjer se je pred natanko enim letom začel pilotni monitoring divjih čebel v Sloveniji. Prvi rezultati kažejo, da območje izstopa po velikem deležu čmrljev.

Cerkniško jezero je najboljše območje za ptiča kosca v državi,« še sporočajo iz parka.

NRP/Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja