Obvestilo

Notranjski Stonehenge – čemu je služil skalni oval v Rakovem Škocjanu?

Mitja Fajdiga se je potem, ko je konec preteklega leta odkril fotografijo, ki priča o devetih skalah, v krogu razporejenih v bližini hotela v Rakovem Škocjanu, podal na razburljivo raziskovanje o tem, kaj naj bi skalnati oval v Rakovem Škocjanu predstavljal in kdaj so ga postavili. 

Mitja Fajdiga je član Turističnega društva Rakek, sicer pa raziskovalec stare slovenske zgodovine in tradicije, bo o odkritju v Rakovem Škocjanu predaval 19. februarja ob 19. uri v Kulturnem domu v Cerknici. Predavanje bo skupaj z Notranjskim parkom organiziralo Turistično društvo Rakek, vstop pa bo prost.

Skalnati oval naj bi nastal pred več kot pet tisoč leti, Fajdiga pa predvideva, da ga je postavilo staro slovensko ljudstvo, notranjski staroselci Japodi. Skalnati oval je služil kot sončevo svetišče, kamor so se ljudje hodili sproščat in zdravit. Prisotnost energij, ki sevajo na mestih, kjer so nekoč stale skale, je potrdil radiestezist Franc Šturm.

Da bi v prihodnosti na istem mestu spet postavili skale, je malo verjetno, saj bi lahko ovirale promet in dela na cesti. Se pa v Turističnem društvu Rakek že dogovarjajo, da bi označili energijska mesta, koder so nekoč stale skale.

Andreja Jernejčič

Skalnati oval v RŠ2

Foto: Pavel Kunaver

Foto (barvna): Mitja Fajdiga 

Ne spreglejte

Začelo se je 53. državno tekmovanje mladih glasbenikov TEMSIG

Končal se je prvi tekmovalni dan že 53. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije – TEMSIG, ki smo …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja