Obvestilo

Nov projekt varstva narave na območju Cerkniškega jezera

V zadnjih devetih letih je Notranjski regijski park doživel izjemno rast, ki jo je omogočilo pridobivanje 12 milijonov evrov evropskih sredstev. Na leto imajo več kot 100 tisoč obiskovalcev parka in do 35 tisoč obiskovalcev jezera, medtem ko se je število nočitev v letu 2023 podvojilo. Domačini si zato želijo okolje na območju parka oziroma Cerkniškega jezera še bolj varovati. Prav zato so pridobljeni evropski projekti, tudi nov Life TRŠCA, še toliko pomembnejši, je na novinarski konferenci povedal direktor parka Matevž Podjed.

Uspešno izpeljana projekta Life STRŽEN, vreden 4,5 milijona evrov, in Kras REVITA, 5,8 milijona evrov, temeljita na treh ključnih stebrih: varstvu narave, kakovostni obiskovalski infrastrukturi in opolnomočenju lokalnih deležnikov, novi projekt, Life TRŠCA, vreden 6 milijonov evrov, pa je usmerjen k celostni obravnavi jezera kot ekosistema in prinaša usmerjene kmetijsko-okoljske ukrepe, ki bodo pripomogli k ohranjanju naravnega stanja jezera, vključno s prilagoditvijo praks košnje za ohranjanje naravnega stanja jezera.

Pogled naprej

»V preteklosti smo se mogoče preveč osredotočali na ptice, zdaj pa bi radi šli na pot celovitejšega upravljanja,« je dejal direktor Notranjskega parka Matevž Podjed. »Life TRŠCA projekt prinaša odmik od izključnega varovanja ptic v bolj celovit, tudi mikro pristop k varovanju vrst na Cerkniškem jezeru in prilagajanju posameznih praks košnje, kmetijske rabe na Cerkniškem jezeru ciljnim vrstam in precej širšemu številu le-teh.

Z nepokošenimi površinami do ugodnejšim razmeram na jezeru

Predvsem pa bi ob vodotokih radi zagotovili neke nepokošene površine, zato da bo manjše pregrevanje vode in bodo razmere na jezeru ugodnejše predvsem za ribe.« Podnebne spremembe namreč zlasti v poletnem času povzročajo hudo pregrevanje vode. To je eden izmed ciljev projekta LifeTRŠCA, Drugi cilji so infrastrukturni, izobraževalni …

Vključevanje v lokalno skupnost

Z infrastrukturnimi naložbami, kot so gradnja parkirišča in fizične ovire za usmerjanje obiskovalcev ter nadgradnja Centra za obiskovalce z virtualnimi vsebinami, se park zelo aktivno vključuje v lokalno skupnost.

Z nacionalnim parkom ne bo nič

»1. septembra 2023 so začeli teči upravičeni stroški, ker pa smo pretekle projekte zaključili s 1. januarjem, je tedaj steklo tudi operativno delo na tem velikem projektu, ki traja nekaj več kot šest let Partnerjev je več, vodilni pa je Notranjski park,« pojasnjuje Podjed. Tiha želja je, da bi iz regijskega postali nacionalni park in bi država postala sistemski skrbnik parka, pa se ni uresničila, ker, tako Podjed, na lokalni ravni ni več interesa za to.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja