Obvestilo

Nov veter v Kulturnem domu Postojna

Postojna – Po Uvodu v poletje, Animateki po animateki in Poletnem odru, ki je od julija do avgusta  ponudil izredno kakovostne predstave, je bilo treba zavihati rokave in pripraviti program za novo sezono v postojnskem hramu kulture. ”S poletnimi dogodki smo nakazali nove programske smernice v novi sezoni,” pove organizacijski vodja Kulturnega doma Postojna Katja Jordan, ki je funkcijo prevzela konec junija.

V Postojni skoraj ni pogovora, v katerem ne bi slišal: ”Saj se nič ne dogaja, saj nimaš kam iti.” A to je daleč od resnice. Dogodke je treba le poiskati. Vse več se jih odvija v Kulturnem domu Postojna, ki  je novo sezono začel z zanimivim programom. Ta je všečen širiši publiki in hkrati pisan na kožo ter soustvarjen s strani lokalnega prebivalstva. ”Bistvo delovanja Kulturnega doma Postojna je negovanje in razvijanje kulturno-umetniških vrednot, kar je v  današnjih časih potrošništva še kako pomembno. Seveda si želimo čim več sodelovanja z lokalnim okoljem in lokalnimi ustvarjalci. V naših krajih imamo veliko kulturnih ustvarjalcev, ki jim bomo ponudili možnost predstavitve, ” pove Jordanova.

Pester december v Kulturnem domu

Po odličnih odzivih na Iskreno spoved, Disney Wonderland (na vodilni fotografiji), koncert Rudija Bučarja, nastop domačega opernega pevca Jureta Počkaja in druge dogodke, je čas za praznični program. Veseli december bo še posebej pester tako znotraj  kot zunaj kulturnega doma. ”Začeli bomo v jazzovskih vodah, 2. decembra,  z zasedbama Combo B in Combo C, pod taktirko Zlatka Kavčiča, nadaljevali z Mojim kinom, program bo pester z otroškimi predstavami, 17. decembra  bo obarvan s šansoni Edith Piaf – Kot jaz v izvedbi Lare Jankovič, pa še kaj se bo našlo”, pove Jordanova. V sodelovanju z Občino Postojna, regijskim stičiščem za nevladne organizacije Boreo, Mladinskim centrom Postojna in Društvom prijateljev mladine Po-Pi pripravljajo tudi druge vsebine, ki  bodo dodatno popestrile  decembrsko dogajanje. 5. decembera bodo tako v Postojni prižgali praznične luči, istočasno bo na prostem potekal Miklavžev sejem. Obljubljajo še dva božično-novoletna sejma in obilo spremljevalnih dogodkov. Zadnji teden v letu se bo Kulturni dom Postojna spremenil v pravljično deželo za otroke, kjer bodo potekale različne ustvarjalne delavnice. Manjkal ne bo niti pozdrav zimi in obisk Dedka Mraza.

Moj kino: od prvega do drugega filmskega četrtka skoraj trikrat večji obisk

Zagotovo je ena od težko pričakovanih novosti v Postojni uvedba kino predstav.  ”Ko sem nastopila kot vodja Kulturnega doma Postojna, mi je bilo popolnoma jasno, da ljudje v Postojni kino pogrešajo. Zato smo se odločili za Moj kino, ki film in filmsko kulturo približuje vsem generacijam.” Filmi so na sporedu  enkrat v mesecu, vedno ob  četrtkih. V enem dnevu se zvrsti več predstav, o katerih obveščajo tudi prek lokalnih medijev.”Spletna stran, ki je seveda v današnjih časnih ključnega pomena,  je v nastajanju in bo v kratkem zaživela. Kulturni dom Postojna se pojavljala že v številnih medijih, kar seveda tudi botruje k temu, da se obisk na dogodkih povečuje.” Informacije o dogodkih v Kulturnem domu Postojna najdete tudi na spletnih straneh občine Postojna in Zavoda Znanje ter  portalu dogodkovdogodki.today. ”Vse, ki bi si želeli prejemati novice o prihajajočih dogodkih, pa vabimo, da se prijavite med prejemnike novic na kulturni.dom@zavod-znanje.si, najdete nas tudi na Facebooku,” doda Jordanova, ki ima v načrtu tudi mesečni informator z dogodki v Kulturnem domu Postojna.

Skrb za dom in večja ekipa

Poleg programa in promocij, Jordanovo zaposluje tudi vzdrževanje prostorov ”Zelo dolgo namreč v Kulturni dom Postojna ni bilo vloženega prav veliko, kar se opreme tiče. Izpostavlja se tudi  problematika sanacijsko-investicijskih del, da se sploh lahko zagotovi nemotena izvedba programov. Urejen Kulturni dom Postojna predstavlja večjo spodbudo tako za izvajalce kot tudi za obiskovalce. V prihodnosti bo potrebno ojačati tudi ekipo, saj se  z večanjem obsega dela veča potreba po kadru. Je pa to vsekakor tek na dolge proge, tega se moramo zavedati in vzeti v zakup, da bo vse to realizirano na podlagi prioritet in potreb ter v skladu s tekočimi finančnimi možnostmi, ” še pove  Jordanova.

Dragana Čolić

Foto: arhiv Kulturnega doma Postojna

kd-jure-pockaj

Jure Počkaj

kd-rudi

Rudi

kd-iskrena-spoved

Iskrena spoved

kd-gradn-pok

 

Grand Pok

 

 

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja