Obvestilo

Nove cene vodooskrbe v občini Pivka

Kovod kot upravljavec vodovodnega sistema v občinah Postojna in Pivka obvešča svoje uporabnike, da so se cene oskrbe s pitno vodo in čiščenja ter odvajanja odpadnih voda s 1. januarjem 2017 nekoliko spremenile in je z novim letom v veljavi nov cenik. Spremembe se nanašajo na povišanje cen omrežnine v Občini Pivka, medtem ko cene v Občini Postojna ostajajo nespremenjene.
Podražitev, katere razlog so nove naložbe, se bo uveljavljala postopoma, v dveh delih. Po prvi podražitvi v začetku tega leta, sledi še ena, in sicer 1. oktobra 2017. Povišanje cen za občane Pivke, ki so priključeni na čistilno napravo in kanalizacijo je 14,54 odstotka, za druge pa 11,65 odstotka. Cene so se oblikovale na podlagi dejanskih stroškov in podanega pozitivnega mnenja pivških občinskih svetnikov na novembrski seji v letu 2016. Gospodinjstva na Pivškem imajo še vedno možnost subvencij, ki jih je tudi doslej zagotavljala Občina Pivka.

»Sprememba cen je bila na Pivškem nazadnje korigirana v letu 2015, ko se je spremenila cena vodarine ter so se na novo določili stroški čiščenja in omrežnine greznic. Razlog tokratnega povišanja cen izhaja iz povečanih stroškov najema javne infrastrukture,« pojasnjuje David Penko, direktor podjetja Kovod Postojna.  V letu 2015 so bili namreč dodatno zgrajeni in predani v upravljanje podjetja Kovod Postojna d.o.o. nov vodovod in kanalizacija po Pivki, vodovod in kanalizacija v Petelinjah ter vodovod Buje (1. faza). Poleg tega je v letu 2016 začela obratovati tudi nova čistilna naprava Pivka, izvajati so začeli tudi obsežen projekt obnove celotnega vodovodnega sistema. »Pridobitev navedenih investicij v komunalni infrastrukturi v Občini Pivka torej vpliva na povečanje stroškov amortizacije in ceno omrežnine (del cene, ki pokriva letne stroške javne infrastrukture), zato je potrebno postopno preoblikovanje cen komunalnih storitev, ki bodo dosegale lastno ceno,« pravi penko in dodaja, da bo povišanje cen na Pivškem nekoliko višje, ker se vse investicije razdelijo med uporabnike, ki jih je v Pivki manj kot na primer v Postojni, kjer podražitev zaenkrat še ne bo.

Vir: kovodpostojna.si

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja