Obvestilo

Novo logaško pokopališče – sprejemljiva idejna zasnova, pomisleki o umestitvi

Logatec se naglo širi in na občini ugotavljajo, da je poleg prirasta treba primerno poskrbeti tudi za pokojnike. Tako smo sinoči v organizaciji Krajevne skupnosti Naklo v Narodnem domu prisluhnili predstavitvi idejne zasnove širitve pokopališča v Dolenjem Logatcu.

Matej Kučina iz biroja Bruto, ki se ukvarja s krajinsko arhitekturo in pokopališči, je uvodoma povedal, da je pokopališče tako krajinska kot inženirska naloga. Po njegovih besedah žarni pokop izpodriva klasičnega, zato so prvemu v svoji idejni zasnovi namenili posebno pozornost. Seveda pa drugih vrst pokopov spričo tega niso zanemarili, saj je bila želja občine, da bi pokopališče zasnovali tako za žarni kot tudi za klasični pokop in raztros pepela, ki je v zadnjem času precej pogosta odločitev svojcev pokojnih.  Po Kučinovih besedah ima logaško pokopališče kapaciteto za 15 do 20 let, narejeno pa bo povsem na novo, in sicer sprva kot park, ki se bo postopoma polnil in postajal pokopališče, pri čemer snovalci veliko pozornosti namenjajo orientaciji in faznosti. Prvo bodo med drugim ustvarjali tudi s tem, da bo med vrstami grobov živa meja, ustvarjena iz različnih vrst rastlin, ki bodo omogočale boljšo orientacijo.

Logaški župan Berto Menard je ob prvi predstavitvi pozval občane k posredovanju pripomb in zamisli, ko so besedo dobili krajani, pa se je vnela živahna razprava predvsem o primernosti lokacije in možnostih parkiranja, medtem ko so samo idejno zasnovo razpravljavci brez izjeme pohvalili. Več vprašanj se je nanašalo na samo umestitev pokopališča v bližino šole, vrtca in športne dvorane, glede parkirišč pa je župan zagotovil, da bodo možnosti še temeljito preučili, medtem ko glede lokacije nima pomislekov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja