Obvestilo

O soglasju za Lekarno Ljubljana na eni prihodnjih sej postojnskega občinskega sveta

Postojna – Postojnski občinski svetniki so se v razpravi o podaji soglasja k pogodbi v zvezi z organiziranjem lekarniške dejavnosti Lekarne Ljubljana na območju Postojne odločili, da bodo zadevo pred dokončnim odločanjem vnovič preučili, pridobili dodatne informacije in pravna mnenja. Odločitev o soglasju so tako prestavili na eno prihodnjih sej.

Po več kot dve leti trajajočih sporih z ministrstvom za zdravje bi Lekarna Ljubljana lahko zdravila izdajala tudi v Postojni. Če bi, seveda, svetniki na včerajšnji seji dali soglasje k pogodbi o ureditvi medsebojnih pravic in obveznosti v zvezi z organiziranjem lekarniške dejavnosti javnega zavoda Lekarna Ljubljana na območju Občine Postojna.

Svetniki pozdravljajo konkurenco

Razpravljavci so se strinjali, da bi bila konkurenca dobrodošla, saj so zaradi monopola, ki ga izvajajo javni zavodi prikrajšani uporabniki, ki plačujejo višje cene zdravil. Po omenjeni pogodbi postojnska občina ne bi imela pravice razpolaganja s presežki Lekarne Ljubljana, kar je zbodlo svetnike, češ da bi se denar spet stekal v Ljubljano. Nekateri so bili mnenja, da bi v Postojni lahko delale vsaj še štiri zasebne lekarne, zdravila bi bila v tem primeru zagotovo cenejša, storitve pa boljše.

Spomnimo, pogodba z Lekarno Ljubljana, na podlagi katere so decembra istega leta tudi odprli lekarno v mestu, je bila sklenjena oktobra 2013. Ministrstvo za zdravje pa ves ta čas zavrača verifikacijo nove organizacijske enote, kar pomeni, da omenjena lekarna ne sme prodajati zdravil.

Ministrstvo se sklicuje na to, da je Lekarna Ljubljana ustanovljena za opravljanje dejavnosti na območju Ljubljane in ne Postojne. Vendar je upravno sodišče v svoji zadnji sodbi navedlo, da javni lekarniški zavod to dejavnost opravlja tudi v občini, ki ni njegova ustanoviteljica, če obstaja ustrezna pogodba med obema občinama.

Ob pridobitvi dodatnih informacij in pravnih mnenj bodo svetniki o morebitnem soglasju odločali na eni od prihodnjih sej, na kater, natančno, pa včeraj še niso napovedali.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja