Obvestilo

Ob 120-letnici PGD Hruševje odprli nov gasilski dom

Hruševje – PGD Hruševje, ki šteje 130 članov in članic in je eno najaktivnejših gasilskih društev na Postojnskem, je pretekli konec tedna z nizom dogodkov in pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja obeležilo 120 let delovanja. Visoki jubilej bo za gasilce in gasilke še posebej slavnosten, saj so odprli nov gasilski dom. 

Po desetletju prizadevanj  in dobrih šestih mesecih gradbenih del se je želja po sodobno urejenem domu  PGD Hruševje uresničila. Nov dom, ki stoji ob starem, meri 250 m2. V njem je garaža za vozila s sodobnim prezračevanjem,  orodjarna, garderoba ter skupni  in sanitarni prostori. Izstopa poveljniška soba, ki gasilcev ne bo pustilna na cedilu niti v najtežjih razmerah, saj ima svoje električno in vodno napajanje ter  samostojne  komunikacijske povezave.  Nad  projektom, v sklopu katerega bodo za potrebe gasilcev in lokalne skupnosti obnovili še prostore starega doma, je bedela Občina Postojna, ki je zagotovila tudi večino finančnih sredstev. V investicijo, vredno okoli 250.000 evrov so gasilci pritegnili tudi sponzorje in  nekaj denarja primaknili sami.

Ob 120. obletnici delovanja društva so pripravili pester spremljajoči program. V soboto zjutraj se je tako v nekdanjem hruševskem kamnolomu začelo državno tekmovanje GEŠP v razrezu vozil. Po odprtju doma  je sledila slavnostna parada, tej pa zabavni večer.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv PGD Hruševje

PGD Hruševje4

 

 

PGD Hruševje3PGD Hruševje1

 

Pomembna vloga gasilstva skozi čas

Gasilstvo se je v Hruševju začelo organizirati že leta 1893, ko so takratni vaščani ustanovili Prostovoljno gasilno društvo Hruševje – Slavinje. Uradni začetek društva sega v leto 1896, ko je bil 30. avgusta sprejet statut. Prvi gasilski dom so v neposredni bližini nekdanje mlekarne postavili leta 1906 in ga v začetku 80-ih let tudi obnovili. Ideji o selitvi v večji prostor leta 1987, v nekdanjo staro šolo, je botrovala pridobitev sicer starejšega, a za gasilce pomebnega kombiniranega vozila IMV, ki so ga za svoje potrebe sami predelali. Najnovejši, tretji dom je zaradi ohranjanja vaškega jedra zrastel ob predhodnem, na nekdanjem šolskem vrtu. Delovanje PGD Hruševje je skozi zgodovino imelo pomembno vlogo v skupnosti, ne le zaradi zagotavljanja požarne in druge varnosti, temveč tudi zaradi vloge povezovalca med ljudmi in kulturnega bogatenja lokalnega prebivalstva. Od ustanovitve do danes sta delovanje društva prekinili le obe svetovni vojni. Predanost poslanstvu in dobro pripravljenost hruševskih gasilcev in gasilk so prepoznali mnogi, saj se poleg bogate zgodovine lahko pohvalijo s številnimi nagradami.

 

 

PGD Hruševje2

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja