Obvestilo

Ob 70-letnici PGD Košana prenovljeni gasilski dom v Dolnji Košani

  1. aprila so slovesno obeležili 70. letnico delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Košana in obenem odprli prenovljen gasilski dom v Dolnji Košani. 70 let PGD Košana je bila priložnost za slavje, obenem pa tudi za pogled nazaj in zahvalo vsem, ki so prispevali k temu jubileju.

Jubilejno prireditev je odprla gasilska parada, v kateri so poleg košanskih gasilk in gasilcev sodelovala tudi preostala gasilska društva iz občine in sosednjih krajev. Mimo gasilskega doma se je pod vodstvom poveljnika PGD Košana Gregorja Železnika vila gasilska parada, v kateri je sodelovalo 15 praporjev, 25 predstavnikov gasilske mladine, 112 članic in članov, 16 predstavnikov lokalne skupnosti, 16 gasilskih vozil in ročna brizgalka s konjsko vprego.

Uvodoma je predsednik PGD Košana Danijel Boštjančič orisal zgodovino in dejavnosti društva, ustanovljenega 1954 v Neverkah, ki danes šteje 150 članic in članov, 36 operativnih gasilk in gasilcev, štiri velika in tri manjša vozila in »kar je najpomembnejše, nov gasilski dom«.

Po novem gasilskem vozilu tudi nov gasilski dom

Že prihodnje leto se bo v vozni park PGD Košana pripeljala nova pridobitev. Pred nekaj dnevi so na Občini Pivka podpisali pogodbo za nakup gasilskega vozila s cisterno GVC-1 v vrednosti 350 tisoč evrov. Z njim bodo košanski gasilci še bolj učinkovito ukrepali ob morebitnih požarih, reševanju in manjših tehničnih intervencijah. Tudi sicer na Občini Pivka posvečamo področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami posebno pozornost.

820 tisočakov iz občinskega proračuna

V sklopu rekonstrukcije obstoječega objekta gasilskega doma in dozidave prizidka so društvu zagotovili 305 m2 neto površin. Garaža za gasilska vozila in spremljajoči prostori, kot so vetrolov, sejna soba, garderoba, shramba za sejno sobo, čajna kuhinja, predprostor, WC, tuš, pralnica in sušilnica so zdaj sodobni ter ustrezajo vsem potrebam za učinkovito delo gasilcev. V sklopu naložbe so uredili tudi parkirne, dovozne in tlakovane površine, ozelenitev ter nov cestni priključek. Naložbo v višini nekaj več kot 820 tisoč evrov smo v celoti poravnali iz občinskega proračuna v okviru proračunskih let 2022 – 2024. Dela je izvedla Komunala Sežana d.d., nadzor in inženiring pa Veronika Morelj iz Karsus d.o.o.

Dobra lokalna pokritost – zagotovilo varnosti

»Temeljnega pomena je dobra lokalna pokritost, ki gasilcem omogoča hiter odziv na nujne situacije in občankam ter občanom daje občutek varnosti, ne glede na to, kje v občini se nahajamo. Izjemnega pomena pa je tudi odlično sodelovanje z našo gasilsko zvezo Postojna in zvezo ter civilno zaščito na državni ravni, saj smo pri večjih nesrečah lahko učinkoviti le s skupnimi močmi,« je poudaril župan občine Pivka Robert Smrdelj in ključ novega gasilskega doma izročil predsedniku društva Danjelu Boštjančiču.

Zbranim je ob jubileju čestital tudi član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Franjo Bukovec, slovesnosti sta se med drugimi številnimi predstavniki gasilske dejavnosti udeležila tudi predsednik Gasilske zveze Postojna Robert Šantelj ter poveljnik Gasilske zveze Postojna Boštjan Rudolf.

Prejemniki jubilejnih priznanj so: Občina Pivka, Gasilska zveza Slovenije, Muhič Darko, Morel Jože, Srečko Šestan, Poveljnik Vojašnice Stanislava Požarja, Boštjančič Silvo, Maljevac Izidor, Stavanja Iztok, Cerkvenik Žarko, Dvd Boka Tivat, Edo Sila, Lidija Trebec, Branko Runtič, Valter Lozar, Projektant Tomaž Biščak, Metka Iskra, Veronika Morelj in Said Tahirović.

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak Župnik je ob pomoči domačega župnika Zdenka Štruklja izvedel obred blagoslova. V kulturnem programu so sodelovali Postojnska godba 1808, gasilci in gasilke, pionirji in mladinci PGD Košana, Fantje spod brinovega grma ter košanski cerkveni zbor. Jubilejno slovesnost je zaključila gasilska veselica z ansamblom Nemir.

Občina Pivka / Uredništvo NzN

Foto: Valter Leban

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja