Obvestilo

Ob dvojnem jubileju zveze Nato razstava »NATO 75 LET/SLOVENIJA IN NATO 20 LET« ter okrogla miza v Parku vojaške zgodovine

Zveza Nato v letošnjem letu praznuje 75 let od ustanovitve, hkrati pa v Sloveniji obeležujemo tudi 20-letnico pridružitve Severnoatlantskemu zavezništvu. Leta 2004 je namreč Republika Slovenija ob odločni referendumski potrditvi državljanov skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško postala polnopravna članica Nata, kar ji je prineslo stabilno varnostno ter politično okolje, Slovenski vojski pa novo razsežnost delovanja. V Parku vojaške zgodovine so ob dvojnem jubileju zveze Nato v sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in Ministrstvom za obrambo ter ob podpori Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji pripravili razstavo, s katero želijo obiskovalce seznaniti z delovanjem zveze Nato, njeno vlogo in pomembnimi prednostmi, ki jih članstvo v Severnoatlantskem zavezništvu zagotavlja naši državi. Park vojaške zgodovine se je s tem v luči bližajoče se dvajsete obletnice formalnega vstopa Slovenije v zvezo Nato pridružil seriji dogodkov in obeleževanj na najvišji državni ravni.  

 Od začetkov zavezništva do slovenske pridružitve

Nova fotografska razstava v prvem tematskem sklopu z naslovom NATO 75 LET predstavlja zgodovino zavezništva, njegov razvoj in vojaško moč; drugi del z naslovom SLOVENIJA IN NATO 20 LET pa oriše pot približevanja naše države Severnoatlantskemu zavezništvu ter pomen zveze Nato za Slovenijo. Avtor razstave je direktor Parka mag. Janko Boštjančič. Vsebinske panoje razstave sta oblikovala Barbara Sirk in Žiga Okorn iz podjetja Uvid.si, celostno muzejsko postavitev pa je za umestitev na zunanje kubuse ob vhodu v Park zasnovala Irena Kogoj iz Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

Zgodovinska izkušnja in ozaveščanje o pomenu severnoatlantske zveze     

Razstavo »NATO 75 LET/SLOVENIJA IN NATO 20 LET« je na krajši slovesnosti včeraj odprl državni sekretar na Ministrstvu RS za obrambo dr. Damir Črnčec. Ob tem je poudaril, da odprtje razstave o zvezi Nato in slovenski vlogi v njem ravno v muzejski zbirki, ki prikazuje vojno ’91, ni brez pomena, saj tako lokacija kot vsebina razstave pričata o naši zgodovinski izkušnji ter pomenu severnoatlantske obrambne zveze v desetletjih po drugi svetovni vojni vse do danes. Zbrane je nagovorila tudi direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje Petra Bezjak Cirman, pri čemer je izrazila pohvale Parku vojaške zgodovine za pripravo razstave, ki javnost seznanja z delovanjem Nata in hkrati spodbuja k razmisleku o sodobnih izzivih zavezništva ter njegovem nadaljnjem razvoju, kjer mora ostati prioriteta prizadevanje za mir. Na širšo perspektivo razstave je opozoril tudi direktor Parka mag. Janko Boštjančič, saj Nato po njegovih besedah predstavlja najmočnejše vojaško zavezništvo v zgodovini človeštva, ki je in še vedno zagotavlja varnost velikemu delu Evrope ter sooblikuje svetovno dogajanje.

Okrogla miza – pogled na prednosti članstva in prihodnje izzive Nata

Odprtju razstave je sledila okrogla miza z naslovom »NATO 75 let – vloga in pomen v preteklosti/sedanjosti/prihodnosti«, na kateri so povabljeni govorci strnili svoja razmišljanja o prednostih članstva v zvezi Nato ter izzivih, s katerimi se Severnoatlantsko zavezništvo kljub večdesetletni tradiciji obstoja sooča v sodobnem času. Svoj pogled na aktualno stanje in vizijo nadaljnjega razvoja zveze Nato so predstavili državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije dr. Damir Črnčec, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Republiki Sloveniji Tiffany Sadler, veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji dr. Andrij Taran in profesor mednarodnih odnosov na univerzi New England College v ZDA dr. John Marshall Callahan.

Dogodka se je poleg sodelujočih gostov udeležilo več veleposlanikov oz. drugih visokih tujih diplomatskih in vojaških predstavnikov držav članic Nata, poleg tega pa tudi številni domači povabljeni predstavniki Ministrstva za obrambo, Slovenske vojske, Ministrstva za zunanje zadeve, Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje ter Občine Pivka.

PVZ / Uredništvo NzN

Foto: Alen Franetič, BeGR8 Media

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja