Obvestilo

Občani Logatca v društvih razvijajo svoje talente in izboljšujejo kakovost življenja

Dobro medsektorsko sodelovanje občin in nevladnih organizacij je pomemben vidik pri uresničevanju in zagotavljanju lokalnih potreb. Nevladnim organizacijam svetujejo v Stičišču NVO osrednje Slovenije, s sodelovanjem z lokalno skupnostjo pa spodbujajo civilni dialog in ozaveščajo javnost o pomenu nevladnega sektorja.

Po besedah logaškega župana  Berta Menarda številna društva in klubi v občini vključujejo v svoje dejavnosti skoraj vse občane. Bodisi otroke pri športu in kulturi, bodisi upokojence ter invalide, v društvih upokojencev in invalidov ter v Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje. Prebivalstvo, ki sodeluje v nevladnih organizacijah, si po županovih besedah bogati in popestri svoj prosti čas, obenem pa ga polepša tudi drugim.

V Logatcu zadovoljni s prispevkom NVO

»Vsaka nevladna organizacija najprej privablja člane, ki razvijajo svoje talente in si s tem izboljšujejo svoj optimistični pogled na življenje, po drugi strani pa so vzor drugim, ki še zbirajo pogum za vključitev v katero od organizacij,« pravi Menard. »S tem se zagotovo izboljša kakovost življenja občanov, ki vpliva na njihovo zdravje in počutje tako doma kot v družini in na delovnem mestu. Zadovoljni občani pa lahko s svojimi predlogi in pobudami in z organizacijo različnih aktivnosti in dejavnosti, pripomorejo k zadovoljevanju različnih lokalnih potreb.«

Društva in nevladne organizacije se lahko vključijo tudi v reševanje nekaterih lokalnih problemov. S svojim znanjem in pridnostjo so vedno dobrodošli. »Spomnimo se samo na nedavne naravne nesreče (poplava, žled), pa tudi na odprtje izpostave azilnega doma. V vseh primerih so pomagali gasilci, jamarji, taborniki, skavti, športniki, kulturniki in druga humanitarna društva,« poudarja župan in dodaja, da so v Občini Logatec zadovoljni s prispevkom nevladnih organizacij.

Partnerstvo z občino ni izključeno

Možnosti povezovanja nevladnih organizacij in občine v okviru partnerstev pri različnih projektih po županovem mnenju obstajajo. »Nevladne organizacije se s podobnimi programi že povezujejo in sodelujejo.  Občina Logatec je v sodelovanju z LAS (Idrija, Cerkno, Logatec) pripravila delavnico, na kateri so člani nevladnih organizacij in drugi pridobili osnovne informacije o pozivih za pridobivanje evropskih sredstev.«

Če se bodo nevladne organizacije prijavile na omenjene razpise in bo v njihovih projektih Občina Logatec prepoznala javni interes, bo z njimi sklenila partnerstvo in pomagala pri izvedbi teh vsebin, pravi Menard.

V Občini Logatec pripravljajo različne razvojne dokumente, pridobivajo različni nazive (mesto prijazno starejšim, mesto prijazno mladim, in podobno), obenem pa širijo prostorske zmogljivosti, povečujejo število vključenih občanov v dejavnosti nevladnih organizacij, širijo in spreminjajo se programi, poteka povezovanje med mestom in podeželjem, iščejo dodatne vire financiranja in pripravljajo projekte, ki presegajo občinsko raven, pač pa se razvijajo v povezovanju med regijami.

Stičišče NVO Osrednje Slovenije/Uredništvo NzN

 

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja