Obvestilo

Občani Logatca zaskrbljeni zaradi naraščajočega števila beguncev iz afriških držav

Ob vedno več temnopoltih osebah v logaškem nastanitvenem centru se občani Logatca vse pogosteje obračajo na župana in pristojne organe, zaradi česar je bil sinoči na občini sklican sestanek, na katerem naj bi razjasnili okoliščine in močne ukrepe zoper tako situacijo.

Sestanka so se poleg župana, dela zainteresirane javnosti, občinskih svetnikov in kandidatov za župane udeležili tudi dr. Branko Lobnikar, državni sekretar, mag. Katarina Štrukelj, direktorica Urada za begunce in predstavniki ljubljanske ter logaške policije.

Nabiranje političnih točk?

»Težavo vidim v tem, da je v zadnjih dveh mesecih zaznati velik porast beguncev iz Burundije in Konga.  ki so drugačni od nas in imajo drugačne življenjske navade. Občani sporočajo, da občutijo nelagodje. Pred vrati pa so tudi volitve in nekateri skušajo tako pridobivati točke,« je dejal župan Berto Menard, ki je bil skupaj s sodelavcem iz pravne stroke pobudnik tega sestanka, ki mu bo prihodnji teden sledila tudi izredna seja občinskega sveta.

V Logatcu samo ranljive skupine

Kot je poudarila Katarina Štrukelj, so v Logatcu še vedno samo ranljive skupine, moški, ki jih videvamo po občini in okolici, pa so njihovi člani. Samski moški so po njenih besedah nastanjeni v centrih na Viču in Kotnikovi. »Srbija je uvedla brezvizumski režim, ki je državljanom Burundije in Kube olajšal pot v Evropo, po vnovični uvedbi vizumskega režima za Burundijo pa se je njihovo število začelo zmanjševati,« je dejala Štrukljeva. »Migrantov ne moremo ločiti po narodnosti, zakoni so jasni, pravice tudi in cilj državljanov Burundije ni Slovenija.«

Varnost v občini stabilna in dobra

Kot je poudaril dr. Branko Lobnikar, vlada intenzivno išče rešitve glede nastanitve oseb, ki iščejo mednarodno zaščito. »Živimo v zelo zahtevnih časih in vojna v Ukrajini se kaže tudi v tem, da skušajo z vizno politiko destabilizirati Evropo.« Miha Lajtnik, komandir Policijske postaje Logatec pa je poudaril, da je varnost v občini Logatec stabilna, dobra in nad slovenskim povprečjem.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja