Obvestilo

Občina Bloke z optimizmom ob občinskem prazniku

Občina Bloke je sinoči slavnostno zaznamovala občinski praznik, enajsti po vrsti. V dvorani Bloški smučar v Novi vasi je potekala slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj ter nagrad ob zaključku akcije Na Blokah je lepo.

Zgodba, ki jo piše Občina Bloke, je optimistična, je tudi zgodba ljudi, po katerih bi se lahko zgledovali številni slovenski državniki. Jože Doles, župan Občine Bloke, se v uvodnem govoru ni izognil aktualni begunski problematiki in med drugim dejal, da mnogi nimajo te sreče, da bi živeli i delali v svobodi. Poudaril je, da je vsak občinski praznik ne samo priložnost za druženje občanov, ampak tudi možnost za inventuro opravljenega dela v preteklem letu.  Doles tako ugotavlja, da v Občini Bloke tekoče izvajajo načrtovane projekte in zaključujejo investicije, med katerimi največ pozornosti namenjajo okoljski infrastrukturi, pa vrtcu in šoli, številne manjše investicije pa so po županovih besedah uresničili tudi v sodelovanju s prizadevnimi vaškimi odbori.

Pester kulturni program so začeli bloški osnovnošolci z igro o možakarju, ki ga Blokam zavida vsa Slovenija, seveda, o Martinu Krpanu in njegovih legendarnih dogodivščinah, sledila pa je podelitev občinskih priznanj.

Občinski nagrajenci

Priznanje je na predlog Športnega društva Studenec na Blokah prejel Franc Marolt za aktivno in uspešno delo v vaškem odboru Studenec, ki mu od ustanovitve pred 15 leti tudi predseduje in je njegova gonilna sila. V tem času se je v naselju Studenec na Blokah zgradila javna razsvetljava, uredila se je meteorna kanalizacija. Franc Marolt v vasi deluje povezovalno. Vsakemu rad priskoči na pomoč. Poleg članstva v Športnem društvu Studenec na Blokah je tudi aktiven član v Čebelarskem društvu, Združenju šoferjev in avtomehanikov in Konjerejskem društvu Martin Krpan.

Priznanje Občine Bloke sta na predlog upravnega odbora Društva prijateljev Martin Krpan prejela Franc Hiti Jožef Obreza, član tega društva, za aktivno sodelovanje pri projektu Bloška resnica o Martinu Krpanu. Nagrajenca sta avtorja filma z naslovom »Bloška resnica o Martinu Krpanu«, ki je bil v javnosti prvič predstavljen 31. januarja 2015 v Novi vasi. V 55-minutnem filmu so nazorno prikazani in obrazloženi vsi verodostojni dokazi o tem, da je nekatere dogodke iz povesti in obstoj Martina Krpana Fran Levstik umestil ravno na severovzhodni del Bloške Planote. Film »bloška resnica o Martinu Krpanu« je pomemben kulturno-zgodovinski vir, ki z likom Martina Krpana obuja že skoraj pozabljeno življenje bloškega človeka 19. stoletja. Hkrati predstavlja tudi pomembno spodbudo za vključitev zgodbe v turistično ponudbo Bloške planote.

Na Blokah je lepo 2015

Akcija Na Blokah je lepo se je odvijala tudi letošnje leto. Ocenjevalna komisija se je že devetič v sklopu projekta Moja dežela lepa in gostoljubna podala na potep po Bloški planoti in odkrivala najrazličnejše zasaditve in ureditve vrtov in okolice, da bi najlepšim cvetličnim nasadom podelila nagrade.

Letošnji dobitniki so od Občine Bloke prejeli nagrade v obliki vrednostnih bonov. Za najlepše urejeno podeželsko dvorišče  je bila z bonom v vrednosti 100 evrov nagrajena Marija Hribar s Studenca, bone po 50 evrov pa so prejeli Nataša Modec iz Velikih Blok Za najlepši predhišni vrtiček, Sonja Modic iz Velikih Blok Za tradicionalno zasaditev balkona, Darinka Drobnič iz Veliki Blok Za najlepšo mešano zasaditev na balkonu, Nataša Otoničar z Hribarjevega Za najlepšo zelenjavno gredico. Soseska Veliki vrh pa je za najlepše urejeno božje znamenje na Blokah prejela vrednostni bon za 100 evrov.

Bloke-praznik-Na Blokah je lepo

Kulturnemu programu, ki so ga sooblikovali Vokalna skupina Diva ter MePZ Bloke in Folklorna skupina KD Bloke, povezovala pa Maruša Mele Pavlin, je sledilo še družabno srečanja vseh udeležencev prireditve.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja