Obvestilo

Občina Cerknica bogatejša za dragoceno Valvasorjevo zbirko

Fundacija Janez Vajkard Valvasor, ki deluje pod okriljem Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je Občini Cerknica podarila dragoceno Valvasorjevo grafično zbirko Iconotheca Valvasoriana in se tako, kot je povedal predsednik fundacije in slavnostni govornik na prireditvi v cerkniškem kurturnem domu dr. Matjaž Kmecl, oddolžila Jožetu Udoviču in Ceneru Vipotniku, slovenskima pesnikoma, ki prihajata prav iz teh krajev. Kot je povedal dr. Kmecl, je večina Valvasorjeve ostaline shranjena v nadškofijskem arhivu v Zagrebu, v izogib izgubi tega dragocenega  gradiva pa je fundaciji uspelo Valvasorjevo grafično zbirko  dobiti nazaj.

Valvasor-Hribarjeva

V spomin na pesnika je bil večer v Cerknici prepleten s poezijo in glasbo, tako smo med drugim prisluhnili igralcema Marjani Brecelj in Pavletu Ravnohribu ter glasbenem nastopu vnukinje Ceneta Vipotnika Ane Vipotnik.

Valvasor-poezija

Marjana Brecelj in Pavle RavnohribValvasor-vnukinja

Ana Vipotnik

Po besedah Marije Hribar, direktorice Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica bo Iconotheca Valvasoriana  v knjižnici prišla v imenitno družbo domoznanskih zbirk, cerkniški župan Marko Rupar pa je o pomenu podarjene zbirke za spletni portal Novice z Notranjske povedal:

Valvasor-Hribarjeva

Marija Hribar

Dr. Lojze Gostiša, urednik in oblikovalec Iconothece Valvasoriane je pojasnil, da je ustvarjanje zbirke, ki vsebuje 17 zvezkov, četrti pa je izgubljen, trajalo polnih devet let. »Zbirka prinaša neprecenljiv slikovni vir in je edinstven umetnostni vir svetovnega merila,« je med drugim dejal dr. Gostiša. Po njegovih besedah je grafika v zgodovini opravljala tako poslanstvo kot danes televizija in medmrežje, Iconotheca Valvasoriana pa je poleg Slave vojvodine Kranjske največji slovenski projekt vseh časov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja