Obvestilo
Občinski svet Občine Cerknica. Foto: Miha Belca
Občinski svet Občine Cerknica. Foto: Miha Belca

Občina Cerknica odslej s predkupno pravico na trgu nepremičnin v celotni občini. Prvo krožišče že letos?

Cerknica – Občina Cerknica si je na zadnji seji občinskega sveta zagotovila možnost za uveljavljanje predkupne pravice na nepremičninah na celotnem območju poselitve in morebitnih planiranih območjih poselitev v občini. Občina Cerknica si je tako zagotovila predkupno pravico pri nakupu za občino strateško pomembnih nepremičnin, in sicer za nepremičnine v celotnem območju občine, ki se bodo pojavile v postopku prodaje. V praksi to pomeni, da se bo Občina praktično do vsake nepremičnine v občini Cerknica, ki se bo prodajala, opredelila o tem ali uveljavlja predkupno pravico ali ne.

Občina ima predkupno pravico na vseh nepremičninah v občini

Občina želi imeti pregled nad prometom nepremičnin v občini, z instrumentom predkupne pravice na nepremičninah bo občini omogočeno, da bo v primeru javnega interesa in razvojnih načrtov za nepremičnino na neki zanimivi lokaciji v občini, ki je naprodaj, lahko prva uveljavljala pravico do nakupa. Občina lahko odslej uveljavlja predkupno pravico na nepremičninah na celotnem območju poselitve v občini, na območjih obstoječih oziroma predvidenih infrastrukturnih omrežij ter objektov izven poselitvenih območij v občini. Kartografsko gradivo s prikazom območja poselitve ter območja infrastrukturnih omrežij in objektov je na vpogled na sedežu občine in na spletni strani občine.

Prekupno pravico lahko uveljavi v roku 15 dni

Do sedaj je tak odlok Občini dajal predkupno pravico le na točno določenih parcelah, po novem pa je to območje razširjeno na celotno občino. Postopek prometa z nepremičninami bo s tem za prodajalce podaljšan za čas, ko se bo Občina lahko zjasnila o interesu uveljavitve predkupne pravice, ampak za največ 15 dni.

Za namen nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Cerknica bodo upravičenim občanom delili nepovratna finančna sredstva

Na seji so občinski svetniki sprejeli tudi pravilnik o dodelitvi nepovratnih finančnih sredstev za namen nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Cerknica. Vsakemu upravičencu bo tako lahko dodeljenih do 500€. Manj bo prejel le v primeru, ko bo vrednost subvencije presegla več kot pol vrednosti same investicije.

V Cerknici bi lahko že letos prišli do prvega krožišča, morda celo dveh

Radio 94 pa poroča tudi o tem, da bi lahko v Cerknici že letos prišli do prvega krožišča, morda celo dveh. Gradnja obeh je odvisna predvsem od financiranja s strani Direkcije RS za infrastrukturo. V kolikor bo financiranje potrjeno, bi obe krožišči gradili že letos. Prvega bi uredili pred vstopom v Cerknico, na odseku Podskrajnik-Cerknica, pri križišču za Begunje, drugega pa pri Žajfnici (na križišču Notranjske ceste, Gerbičeve in Partizanske ulice).

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja