Obvestilo

Občina Logatec prejemnica nagrade Občina zdravja 2022

Občina Logatec je bila med kandidatkami izbrana kot občina, ki je prepoznala zdravje kot pomembno vrednoto in je v preteklem letu izstopala po aktivnostih na tem področju.

O projektu Občina zdravja

Občina zdravja je naziv in plaketa, ki se bo vsako leto podeljevala eni izmed slovenskih občin, ki je prepoznala zdravje kot pomembno vrednoto in je v preteklem letu izstopala po aktivnostih za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Nagrada je orodje za spodbujanje in uresničevanje skrbi za zdravje prebivalcev v lokalnih skupnostih.

Izbor Občine zdravja poteka po vnaprej določenih kriterijih. Med njimi je poleg zdravstvenih kazalnikov zdravja v občini ključna zainteresiranost in aktivnost občine, ki meri na izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Pri tem so upoštevali naslednje: ali ima občina krovno občinsko strategijo za zdravje, ali ima akcijski načrt, ali obstaja in aktivno deluje lokalna skupina za zdravje, v kateri meri je kraj vključen v projekte in druge aktivnosti, povezane z zdravjem. Upoštevali pa so tudi podatke o deležu občinskega proračuna, namenjenega področju zdravja v najširšem pomenu besede. Vsaka izmed devetih območnih enot NIJZ izmed občin v svoji zdravstveni regiji izbere po eno kandidatko – regijsko finalistko. Izmed njih Strokovna komisija izbere zmagovalno občino. Strokovna komisija za izbor Občine zdravja je neodvisno strokovno telo, ki vključuje predstavnike NIJZ, Ministrstva za zdravje, Onkološkega inštituta Ljubljana, UMAR in Zlatega kamna. Priznanje Občina zdravja podeljujemo na letni konferenci Zlatega kamna.

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja