Obvestilo

Občina Pivka med energetsko najodmevnejšimi občinami

Občina Pivka je v letu 2015 s pomočjo evropskih sredstev sanirala večino večjih javnih stavb in na natečaju portala Energetika.NET zmagala med srednje velikimi občinami.

Pivka – Energetska platforma oz. portal Energetika.NET vsako leto izvaja natečaj v okviru katerega izbira občine, ki so najbolj dejavne na področju obnovljivih virov energije in njene učinkovite rabe. Občine morajo ministrstvu za infrastrukturo na podlagi zakonodaje vsako leto natančno poročati o izvedenih ukrepih na omenjenih področjih, organizatorji natečaja pa na osnovi teh poročil preverjajo in medsebojno primerjajo delo slovenskih občin.

Energetsko saniranih večina večjih javnih stavb

V letu 2015 je Občina Pivka izvedla energetsko sanacijo Osnovne šole Pivka, Vrtca Mavrica in Zdravstvene postaje Pivka (na vodilni fotografiji) ter delno prenovo ovoja v sklopu prenove notranjosti Krpanovega doma.  »Skupna vrednost opravljene  energetske prenove objektov je znašala 1.067.000 evrov z DDV, najobsežnejši projekt pa je zajemal 433.000 evrov vredno  sanacijo novega dela Osnovne šole Pivka,« pojasnjujejo na občini.

 40 odstotkov prihranka

Zaradi energetske sanacije v občini pričakujejo 40-odstotni prihranek toplotne in električne energije glede na obdobje pred njihovo prenovo. »Dejansko je mogoče z uvedbo t.i. organizacijskih ukrepov doseči tudi višje prihranke energije, in sicer na način, da se uvede sistem ciljnega spremljanja rabe energije in izvaja nenehna izobraževanje uporabnikov, kar je že predvideno za realizacijo v prihodnjem obdobju,« pravi mag. Boštjan Glažar, vodja Lokalnega pospeševalnega centra Pivka.

Komisija je ocenila, da gre za občine, ki se zavedajo pomena energetsko učinkovitega ravnanja in v tem vidijo priložnost za izboljšanje stanja v lokalni skupnosti. na ta način skrbijo za trajnostno usmerjenost in dvig kakovosti bivanja prebivalcev občin.

»Občine so dokazale, da zmanjšujejo stroške za energente, izpolnjujejo evropske in slovenske energetske in okoljske obveze ter ustvarjajo nove poslovne priložnosti, ki jih prinašata učinkovita raba energije in uvajanje obnovljivih virov energije,« še ugotavlja komisija, ki je pregledala zlasti napredek v zadnjih dveh letih.

Po Glažarjevih besedah bo Občina Pivka tudi v prihodnje aktivno izvajala ukrepe za učinkovito rabo energije. V prvi fazi je predvidena prenova javne razsvetljave z energetsko učinkovitimi LED svetili, vzpostavljen bo sistem ciljnega spremljanja rabe energije (CSRE) v javnih objektih,  izvedena bodo izobraževanja ter usposabljanja uporabnikov objektov in občanov ipd.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Občine Pivka

 

pivka-zmagovalka-vrtec-mavrica

Vrtec Mavrica

pivka-zmagovalka-os-pivka

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja