Obvestilo

Občina Pivka z javno-zasebnim partnerstvom v prenovo javne razsvetljave

Občina Pivka je na portalu javnih naročil pred dobrim letom dni objavila razpis v obliki javno-zasebnega partnerstva za projekt posodobitve, upravljanja in vzdrževanja javne razsvetljave na območju celotne občine.

Z izbranim zasebnim partnerjem, podjetjem Interenergo, d.o.o., iz Ljubljane je bila včeraj podpisana pogodba za prenovo javne razsvetljave na območju celotne občine po principu energetskega pogodbeništva za obdobje 10 let.

Vseh 1.251 svetilk javne razsvetljave bo zamenjanih  z LED svetili, ki jih bo dobavilo eno izmed najbolj prepoznavnih svetovnih proizvajalcev svetil, podjetje Siteco OSRAM. V sklopu projekta bodo zamenjani tudi reflektorji za osvetljevanje objektov v Parku vojaške zgodovine in reflektorji za osvetlitev cerkva ter spomenikov.

Vrednost celotne investicije znaša 409.865,10 evrov. Občina Pivka v projekt ne bo vložila lastnih sredstev, saj se bo na osnovi doseženih prihrankov pri rabi električne energije in prihrankov pri vzdrževanju svetilk vložena investicija zasebnemu partnerju v celoti povrnila. Občina bo v 10- letnem obdobju javno-zasebnega partnerstva dodatno prejela še prihranek v višini 320.000 evrov oz. bo imela v času 12-letne garancijske dobe svetilk več kot 500.000 evrov prihranka pri stroških za javno razsvetljavo.

Vgrajene svetilke bodo imele barvno temperaturo 3.000 K, kar pomeni da bodo svetile s toplo belo svetlobo, ki je z okoljevarstvenega vidika najprimernejša. Zaradi izjemno nizkega nivoja modre svetlobe praktično ne povzroča negativnih vplivov na okolje. V nočnem času bodo imele svetilke funkcijo samodejnega zatemnjevanja, s čimer bo svetlobna obremenitev okolja še dodatno zmanjšana. Osvetljenost prometnih površin bo po prenovi skladna z evropskim standardom EN 13201– Cestna razsvetljava, svetilke ne bodo več sevale svetlobe v nebo, prav tako pa ne bo več neželenega osvetljevanja fasad objektov v naseljih.

Prenova javne razsvetljave bo potekala v poletnem času in bo predvidoma v celoti dokončana do oktobra 2018.

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja