Obvestilo

Občina Postojna bo morala Voka Snagi plačati 420 000 evrov odškodnine

Postojnski svetniki so na novembrski izredni seji soglašali, da občina z ljubljanskim javnim podjetjem Voka Snaga sklene izvensodno poravnavo za plačilo 420 000 evrov odškodnine zaradi nepredaje odpadkov v Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana.

Kot je v izjavi po izredni seji občinskega sveta, ki je bila zaradi epidemiološke situacije zaprta za javnost, povedal župan Igor Marentič, so s prerazporeditvami v proračunu uspeli »napraskati«  420 tisočakov, ki jih morajo plačati že do 15. decembra. »V vsej tej negativni zgodbi je bila sreča v nesreči, da smo bili  letos zaradi covida primorani odpovedati številne dogodke, poleg tega pa nekaterih napovedanih in pripravljenih manjših projektov nismo izvedli, tako da smo lahko tudi iz tega naslova počrpali 420 tisočakov, kar še zdaleč ni mačji kašelj za Občino Postojna, vendar še vedno manjši, kot bi ga plačali, če bi se pravdali naprej,« je dodal Marentič.

Gre za zgodbo, ki sega v leto 2014, ko je bivši župan Jernej Verbič podpisal pogodbo o pristopu občine v RCERO Ljubljana, ki pa je pozneje niso izvajali. Kot pojasnjuje Marentič, se je to zgodilo v obdobju, ko je imela občina Postojna še za pet let veljavno pogodbo s koncesionarjem, podjetjem Publicus. Občina Postojna je zatem skupaj s pivško občino vložila tožbo proti Mestni občini Ljubljana za ničnost pogodbe, vendar jima višje sodišče ni ugodilo, zaradi česar bi morala občina odpadke voziti v Ljubljano. Višje sodišče je pozneje še odločilo, da mora občina RECRO poravnati odškodnino zaradi izgube dobička v štirih letih. Ves ta čas je namreč RCERO Občini Postojna  izstavljal pavšalne račune, ki jih je le-ta zavračala, ker se ni strinjala z veljavnostjo pogodbe. Kot izhaja iz izvensodne poravnave, občina teh računov ne bo plačala, dolžna pa je plačati odškodnino za izgubo dobička z obrestmi. 420 000 evrov bo morala torej občina plačati do 15. decembra. Gre za prerazporeditve projektov, vrednih od tisoč do 15 tisoč evrov, med pa ni takih, ki bi prizadeli občane, pojasnjuje župan.

Podobna zgodba, plačilo visoke odškodnine v poskusu poravnave postojnske občine s podjetjem Komus, naj bi po Marentičevih besedah epilog dobila v prihodnjem letu. »Podjetje nas toži za izgubo dobička v višini 1,2 mio evrov, mi dokazujemo nasprotno. Dejstvo je, da je bila dokazana škoda, v tem trenutku pa se pogovarjamo, kakšna je ta bila,« pojasnjuje Marentič, ki si ne upa napovedovati številk.

Blanka Markovič Kocen

Foto: bodieko.si

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja