Obvestilo

Občina Postojna kot vodilni partner mednarodnega projekta ArtMED rešuje izzive trajnostne mobilnosti

Občina Postojna je bila izbrana za vodilnega partnerja na projektu ArtMED, ki se je začel v letošnjem letu. Glavni cilj projekta je razviti inovativne rešitve za povečanje uporabe javnega prevoza v redko poseljenih regijah.

Občina Postojna je vodilni in edini slovenski partner inovativnega projekta ArtMED, na katerem sodeluje s šestimi drugimi partnerji iz Francije, Španije, Portugalske, Italije in Grčije. Glavni cilj projekta je nadgraditi javni prevoz v redko poseljenih regijah. Z oceno lokalnega vpliva prevoza po naročilu bo projekt spodbujal dostopnost in trajnost prometnih povezav.

Trajnostni sistem javnega prevoza

Glavni cilj projekta ArtMED je razvoj strateških rešitev mobilnosti, ki v javni promet vključujejo prevoz po naročilu. Z reševanjem zapletenih izzivov, povezanih s temi regijami, želi projekt utreti pot k bolj trajnostnemu in vključujočemu sistemu javnega prevoza. Občina Postojna bo s svojimi aktivnosti naslavljala predvsem starše z otroki iz mestnega zaledja, ki obiskujejo popoldanske aktivnosti v mestu. Vodja projekta, Maja Piškur, pravi, da si na ta način »Občina želi razbremeniti starše in predstaviti ter spodbuditi uporabo prevoza po naročilu«.

Slab milijon evrov vreden projekt

Prevladujoče zanašanje na osebne avtomobile povzroča znatne emisije CO2. To za območja, ki nimajo učinkovitih povezav javnega prevoza z mestnim središčem, povečuje izzive, povezane z odvisnostjo od osebnih vozil. To velja tudi za Postojno in okoliške vasi. Glavni vzrok za omejene povezave javnega prevoza v teh regijah so visoki operativni stroški, potrebni za vzdrževanje učinkovitosti storitev na območju, ki se še povečujejo zaradi pomanjkanja potnikov.

Prvo srečanje projektnih partnerjev bo potekalo v Postojni, od 19. do 21. marca. Projekt, ki se izvaja v okviru programa Interreg MED 2021-2027, ima skupni proračun v višini 983.050,00 EUR. Občina je kot vodilni partner pridobila 237.760,00 EUR evropskih sredstev.

Občina Postojna/Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja