Obvestilo

Občina Postojna podpisala 3,5-milijonsko pogodbo s Petrolom

Občina Postojna je s Petrolom v petek podpisala pogodbo, s katero je sklenila javno-zasebno partnerstvo za izvedbo energetske prenove v skupni vrednosti 3,5 milijona  evrov.

Kot je ob slovesnem podpisu poudaril postojnski župan Igor Marentič, gre za ogromno investicijo, ki obsega kar 15 odstotkov občinskega proračuna, projekt pa so pripravljali dve leti in vanj vložili veliko truda. Po njegovih besedah gre za lep primer dobre prakse, s sanacijo pa bo Občina Postojna pridobila na učinkovitosti in varčnosti.

Rok Vodnik, član uprave Petrola, poudarja, da je bila občina zahteven pogajalec, a v ta produkt trdno verjame.

Celoten rok za izvedbo je pet mesecev, je povedal Rok Vodnik, član uprave Petrola, vendar bodo v dveh mesecih skušali končati ključne objekte, vsaj tiste, ki so vezani na začetek šolskega in vrtčevskega leta. »Projekti so pripravljeni in tudi izvajalci rezervirani.«

Energetska sanacija je razdeljena na tri sklope – celovito energetsko sanacijo objektov, delno energetsko sanacijo objektov ter energetsko sanacijo javne razsvetljave v občini. V prvem sklopu je sedem javnih stavb, med katerimi so občinska stavba, vrtec Postojna – enota Pastirček, vrtec Postojna – enota Zmajček, osnovna šola Antona Globočnika – matična šola, osnovna šola Antona Globočnika – podružnična šola Bukovje, osnovna šola Miroslava Vilharja – matična šola in telovadnica osnovne šole Prestranek.

V drugem sklopu so stavbe kulturnega doma, knjižnice Bena Župančiča, Notranjskega muzeja ter postojnskega zdravstvenega doma.

»Mi dejansko zaslužimo skozi prihranke, ustvarjene prihranke. V našem odnosu zagotavljamo prihranke, del le-teh nam pripada kot zaslužek,« na vprašanje kje v tem javno-zasebnem partnerstvu vidijo svoj zaslužek odgovarja Vodnik.

V sklopu projekta je energetska sanacija razdeljena na tri sklope: celovito energetsko sanacijo objektov, delno energetsko sanacijo le-teh in energetsko sanacijo javne razsvetljave v Postojni, projekt pa vključuje kohezijska sredstva iz finančne perspektive 2014-2020. Petrol bo v času trajanja 15-letne koncesije zagotovil tudi upravljanje in vzdrževanje novozgrajenih oziroma saniranih energetskih naprav ter sistemov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja