Obvestilo

Občina Postojna prejemnica naziva Prostovoljcem prijazno mesto 2019

Med 13. in 19. majem poteka v Sloveniji že 20. Nacionalni teden prostovoljstva, namenjen ozaveščanju najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. Na Slovesnem dnevu prostovoljstva v Črni na Koroškem je župan Igor Marentič v imenu Občine Postojna ponovno prejel naziv Prostovoljcem prijazna občina. Slovesnosti se je udeležil tudi premier Marjan Šarec.

Župan se je že pred samo podelitvijo udeležil posveta županov z naslovom Ker želimo, da ljudje živijo z našo občino, na katerem so predstavniki občin izmenjali izkušnje Prostovoljstvu prijaznih mest in predstavili lastne primere dobrih praks. Igor Marentič je med drugim izpostavil odlično delovanje vseh društev, ki v občini delujejo na temo prostovoljstva, predvsem pa poudaril, da je treba v prostovoljstvo vzgajati že najmlajše, saj to tako postane njihov način življenja. 

Sledila je slovesna podelitev, v okviru katere so podelili pet priznanj v kategoriji »Naj zaposleni v javni upravi«, štiri priznanja v kategoriji »Naj mentor/mentorica«, 22 šolam so podelili naziv »Junaki našega časa«, prav tako pa je 22 občin prejelo naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto«, med njimi tudi občine Postojna, Sežana, Divača in Hrpelje Kozina. (na vodilni fotografiji)

Premier Marjan Šarec je v nagovoru poudaril, da je prostovoljstvo nekaj tako plemenitega, da se težko opiše z besedami. »Prostovoljec je tisti, ki daruje nekaj svojega za sočloveka, in ko dobi besede zahvale, je to največje plačilo. Zato ne pozabimo, da v tem svetu vendarle nekaj velja pomagati sočloveku in za to ne pričakovati plačila. Ampak to narediti za boljši svet in tudi za boljšo in lepšo državo. Ne nazadnje tudi naša država temelji na prostovoljstvu, tudi županje in župani dobro veste, da zaščita in reševanje temeljita na prostovoljstvu, in dokler bo tako, se nam ni treba bati za prihodnost.«

Kot navaja organizator dogodka, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, potekajo v tem tednu številni lokalni dogodki po različnih krajih Slovenije in vključujejo tako okrogle mize na aktualne teme, povezane s prostovoljstvom, kot predstavitve organizacij ter druge dogodke. Kot osrednji dogodek predstavljajo »Veseli dan prostovoljstva«, ki se bo odvijal 16. maja v Ljubljani. Na dogodku se bodo predstavile organizacije s socialnega in kulturnega področja, s področja ekologije in trajnostnega razvoja, humanitarne dejavnosti, športa, izobraževanja ter šole, mladi in starejši, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo k bolj prijazni in vključujoči družbi. Po njihovih napovedih pričakujejo okoli 80 prostovoljskih organizacij in več kot 500 prostovoljcev iz vse Slovenije.

Prostovoljstvo v občini Postojna

V občini Postojna deluje 24 prostovoljskih organizacij, število pa se je od lani povečalo. Največ prostovoljnih ur je bilo opravljenih na področju socialne dejavnosti, kulture in umetnosti, sledi pa jim področje turizma. Prevladujejo mladi prostovoljci med 18 in 30 let.

Občina Postojna s svojimi sodelavci sodeluje pri različnih dobrodelnih akcijah. V okviru razpoložljivih proračunskih sredstev občina financira/sofinancira dejavnosti prostovoljskih organizacij, nadaljuje tudi s sofinanciranjem zaposlitev preko programov aktivne politike zaposlovanja v prostovoljskih organizacijah …

Občina vsako leto objavlja razpise, ki so namenjeni sofinanciranju delovanja društev (projekti ali redni programi). Pri razpisih imajo prijavitelji možnost, da v vlogi navedejo, ali pri izvajanju njihovih dejavnosti sodelujejo prostovoljci ter koliko ur opravijo. To je tudi eno izmed meril ocenjevanja, ki prijaviteljem prinese dodatne točke (več ur prostovoljnega dela prinese več točk), kar pomeni tudi več sredstev. Na ta način občina spodbuja prostovoljsko delo.

 Sidonija Zega

Foto: Anže Malovrh STA (skupinska fotografija)  in arhiv Občine Postojna

Posvet županov
Župan Igor Marentič

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja