Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Občina Postojna v pravno bitko za zaprtje vadišča Poček

Občinski svet Občine Postojna je na svoji junijski  sklenil, da se Dogovor o uskladitvi interesov glede uporabe in upravljanja vojaške infrastrukture na območju občine Postojna z dne 23.3.2004 z vsemi kasnejšimi spremembami in dopolnitvami, sklenjen med Občino Postojna in MORS 23. 12. 2018 odpove.

Župana Občine Postojna se pooblasti, da sam ali po njegovem pooblastilu tretja oseba, vodi pogajanja za sklenitev sporazuma z MORS o terminskem in vsebinskem načrtu za zaprtje vadišča Poček.

Če do sklenitve sporazuma iz drugega odstavka te točke ne pride do 31.10.2018, bo Občina Postojna pripravila besedilo Zakona o zaprtju vadišča Poček in organizirala njegovo posredovanje v postopek za sprejem v Državnem zboru Republike Slovenije, bodisi v postopku ljudske iniciative ali preko poslancev v Državnem zboru Republike Slovenije.

V okviru priprave Zakona o zaščiti vodnega vira »Malni« se izvedejo tudi raziskave kvalitete pitne vode iz vodnega vira »Malni«. Za izvedbo raziskave s strani neodvisnega inštituta poskrbi javno KOVOD Postojna d.o.o..

Občinski svet Občine Postojna zahteva od MORS, da ta Občini Postojna predloži  vsa uporabna in druga dovoljenja, ki se nanašajo na Poček, na podlagi katerih ima Slovenska vojska domnevno pravico izvajati na vadišču Poček vojaške vaje; pogodbo, sklenjeno med Republiko Slovenijo in Natom oz. z ZDA, za obdobje 10 let, domnevno 2014-2024, o uporabi vadišča Poček; poročila projekta iz 2004-2006: “Določitev vpliva vojaškega poligona na okolje kot modelna študija za varovanje in sanacijo okolja na območjih delovanja Slovenske vojske” in poročila projekta iz 2007-2009: “Pehotna strelišča kot dejavnik tveganja za okolje s poudarkom na ekološki sanaciji pehotnega strelišča na vojaškem poligonu Poček”.

Ne spreglejte

V Pivki nove okužbe s koronavirusom

V občini Pivka so danes zabeležili več novih okužb s koronavirusom. Kot je potrdil poveljnik regijskega štaba …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja