Obvestilo

Občine Postojna, Pivka, Logatec in Ilirska Bistrica e-ciklirajo

Na slavnostni predaji uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije so v organizaciji družba ZEOS, d.o.o., predstavniki občin Postojna, Pivka, Logatec in Ilirska Bistrica s podpisom listine, pospremili novo infrastrukturo.

 Postojna – Na lansiranju zbiralnikov so bili prisotni predstavniki treh izvajalcev lokalne gospodarske javne službe za ravnanje z odpadki: Publicus, d.o.o., Ljubljana, JP, Komunala Ilirska Bistrica, d.o.o. in KP Logatec d.o.o. ter predstavniki nekaterih občin. S simbolično oddajo e-odpadkov v svoje nove zbiralnike so pozdravili novo pridobitev ter se s podpisom listine zavezali k E-cikliranju.

Direktor družbe ZEOS, d.o.o., Emil Šehić je v nagovoru poudaril da so E-odpadki in odpadne baterije posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, » … zato želimo približati možnosti njihove oddaje vsem občankam in občanom. Vsebujejo težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri.«

»Zabojniki bodo v občinah Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Logatec stali na eko otokih v mestnih središčih oziroma v stanovanjskih središčih,  občine same pa bodo poleg nove infrastrukture pridobile tudi urejenost sistema. Zmanjšala se bo tudi količina tovrstnih odpadkov med mešanimi komunalnimi odpadki, občani pa nadstandard ločevanja odpadkov,« je povedal Šehić. Zabojnike bo praznila družba ZEOSS s svojimi podizvajalci, predvidoma na dva do tri mesece, glede na potrebe.

 Na poti h krožnemu gospodarstvu in spreminjanju navad občanov

Postavitev uličnih zbiralnikov po besedah pomočnika direktorja Publicus Ljubljana Ivana Hrženjaka  pomeni nadgradnjo obstoječega sistema zbiranja odpadkov in pomeni neposredno izvajanje paradigme krožnega gospodarstva. »Gre za šolski primer zbiranja na izvoru, zbiralniki so zelo praktični in vizualno privlačni, tako da upamo, da jih bodo občani uporabljali v čim večjem številu.«

Vzpostavitev sistema ločevanja e-odpadkov, še posebej, ker bo vzporedno potekalo tudi ozaveščanje ljudi, je pozdravil tudi postojnski župan Igor Marentič, ki je med drugim poudaril, da pozitivnost projekta vpliva tudi na zavedanje o problematiki odpadkov na splošno. »Zavedati se moramo, da je upravljanje in gospodarjenje z odpadki že danes pomemben segment. Recikliranje, ločevanje in morebitna ponovna uporaba imajo tako več pozitivnih učinkov.«

Prijazne mreže zbiranja odpadkov

Družba ZEOSS je nosilka projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj, skupaj z lokalnimi gospodarskimi javnimi službami za ravnanje z odpadki. Omenjeni projekt nagovarja gospodinjstva naj skrbno ravnajo s tovrstnimi odpadki preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja, ki nastaja po vsej Sloveniji. Organizatorji projekta se namreč zavedajo, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želijo približati infrastrukturo ločenega zbiranja e-odpadkov (predvsem malih) in odpadnih baterij vsem gospodinjstvom. V sklopu projekta spreminjajo navade občanov in občank na področju ravnanja s tovrstnimi odpadki tudi preko spremljevalno-ozaveščevalnih dogodkov.

V letu 2016 so nosilci projekta postavili že 284 uličnih zbiralnikov v 85 slovenskih občinah, letos se je postavitev pričela v Idriji.

Projekt sta sofinancirala Evropska komisija in Ministrstvo RS za okolje, omogočili pa tudi partnerji, mladinske organizacije, Izvajalci lokalnih gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki, občine, trgovci in ambasadorji, med njimi novinarka in TV voditeljica Mojca Mavec, gledališki improvizator Andrej Težak – Tešky in glasbenik Zlatko.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

1

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja