Obvestilo

Občine pričakujejo višjo povprečnino

Finančno ministrstvo je združenjem občin danes predstavilo predlog prilagoditve povprečnine. Po besedah Roberta Smrdelja, predsednika ZOS, naj bi jo z zdaj predvidenih 530 evrov dvignilo na približno 532,4 evra, za leto 2018 pa s 536 evrov na približno 543,7 evra, je.  Združenja pričakujejo višji dvig.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Smrdelj, je Združenje občin Slovenije (ZOS) predlagalo, naj se povprečnina za letos poviša za 5,6 evra na 535,6 evra na prebivalca in za leto 2018 za 9,1 evra na 545,1 evra. Spomnimo, že po sklenitvi dogovora s sindikati javnega sektorja, ki bo dodatno obremenil tudi občinske proračune, so iz združenj občin na vlado naslovili poziv k dvigu povprečnine. Občine sicer že več let zapored opozarjajo, da povprečnina, ki jo dobijo iz državnega proračuna za izvajanje zakonsko določenih nalog, ne dosega dejanskih stroškov.

Skupni učinek dogovora za javni sektor v letu 2017 znaša 56 milijonov evrov, od tega na državni proračun pade približno 32 milijonov evrov. Ostalih 24 milijonov evrov se razdeli na občine, zdravstveno blagajno in tudi druge vire.

Uredništvo NzN/STA

Foto: arhiv NzN

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja