Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Občine Primorsko-notranjske regije in Logatec s starimi-novimi župani

Po delnih neuradnih izidih lokalnih volitev 2018 so volivci v primorsko-notranjskih občinah Bloke, Cerknica, Logatec, Loška dolina, Pivka in Postojna v nedeljo dosedanjim županom zaupali še en mandat. Z najvišjim odstotkom volilnih glasov so podprli župana Berta Menarda v Logatcu, sledita pa mu Jože Doles na Blokah in Igor Marentič v Postojni.

V nedeljo so župana izvolili v 156 občinah, v preostalih 56 pa bo potreben drugi krog. Glede na delne neuradne izide so  ponoven mandat zaupali kar 134 županom, še 32 pa jih ima možnost za ponovno izvolitev v drugem krogu, Udeležba je bila presenetljivo nekoliko višja kot na zadnjih volitvah leta 2014. Na volišča je prišla skoraj polovica volilnih upravičencev.

Podatki do 13. ure: najvišja zmaga Berta Menarda v Logatcu 

Najvišjo volilno udeležbo v Primorsko-notranjski regiji so, razumljivo, zabeležili v najmanjših občinah, in sicer na Blokah, 70,06%, in v Loški dolini, 59,84%. Množično so se na volitve odpravili tudi v Postojni, 57,02«, Pivki, 57,66, in Cerknici, 55,26%, dobra polovica volilnih upravičencev (50,11%) pa je volila v Logatcu. Prav tu je dosedanji župan Berto Menard po podatkih do 13.00 zbral najvišji odstotek glasov, in sicer kar 75,31%, z 68,47-odstotno zmago mu sledi postojnski župan Igor Marentič. Jože Doles je na Blokah zbral prepričljivih 61,58%, Marko Rupar v Cerknici 57,93%, Janez Komidar v Loški dolini 55,13%, Robert Smrdelj pa v Pivki 51,11 % glasov.

Tudi tokrat je največ, 87 izvoljenih županov v vsej državi kandidiralo s podporo volivcev. med strankami pa je po številu županov primat obdržala SLS s 23 župani, sledita SD s 14 in SDS z 12.

Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Zmaga življenja – likovna razstava Ande in Janeza Ovsca

Toliko sinergije kot je je bilo minuli petek zvečer na odprtju razstave, toliko vzajemnega spoštovanja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja