Obvestilo

Občinska priznanja Turističnemu društvu Bloke, Zdravku Modicu in Milki Škrabec

Na Blokah so s tradicionalno podelitvijo občinskih priznanj sinoči slovesno obeležili občinski praznik. Tokrat so bila priznanja podeljena za zasluge na področju turizma, krvodajalstva in dejavnost v župnijski fari.

 Bloke sodijo med redke slovenske občine, ki jih vse od ustanovitve, to je polnih 23 let, vodi isti župan, in sicer Jože Doles. »Praznovanja so nepogrešljiv del našega vsakdanjega življenja,« je v svojem nagovoru uvodoma dejal dolgoletbi župan Blok in dodal, da so kljub epidemiji vse načrtovane občinske aktivnosti, tudi investicije, potekale nemoteno. PO njegovih besedah so Bloke postale zanimive za številne investitorje, ki so tu našli svoj dom.

Na slovesnosti, ki je potekala v večnamenski dvorani Bloški smučar v Novi vasi in so jo glasbeno oplemenitili učenci Glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica ter MePZT KD Bloke, so podelili tri priznanja.

Za 20 let delovanja pri razvoju in promociji turistične ponudbe na Blokah je priznanje prejelo Turistično društvo Bloke.

 Turistično društvo daje zagon turizmu na Blokah

Prvo turistično društvo na Blokah je bilo ustanovljeno že leta 1937, vendar je razpadlo med drugo svetovno vojno, vnovični poskus obuditve pa prav tako ni bil uspešen.

Ideja o ponovni ustanovitvi Turističnega društva na Blokah je zorela že nekaj let pred ustanovitvijo samostojne občine Bloke. Leta 2001 so registrirali Turistično društvo Bloke in izvolili upravni odbor in prvega predsednika društva Dušana Kaplana. Poleg Krpanovega pohoda in Kmečkih iger, ki so zaradi nesrečnih okoliščin propadle, je Turistično društvo organiziralo tudi Mihaelov sejem. Skupaj s turističnimi ponudniki so poskušali vzbuditi zanimanje za lepote Bloške planote pri potencialnih obiskovalcih, kar jim je v nekaj letih tudi uspelo. Društvo sodeluje tudi pri organizaciji ostalih prireditev v občini, in skrbi za medijsko podporo.

Zdravko Modic daroval že prek 50 litrov krvi

Zdravko Modic je zvesti krvodajalec in se odzove na vsako povabilo za darovanju krvi za pomoč ponesrečenim in bolnim. V letu 2020 je konec leta daroval kri že 100-tič, kar pomeni, da je daroval približno že 50 litrov krvi, ter s tem rešil marsikatero življenje in zdravje. Za izjemen prispevek na področju prostovoljnega darovanja krvi je bil ob občinskem prazniku nagrajen z občinskim priznanjem.

Prvič je kri daroval 30. 4. 1981 v vojski v Splitu, kjer je dobil kar nekaj dni nagradnega dopusta, da je lahko odšel pogledat domače, ki jih je pogrešal. Kasneje ko se je vrnil domov, so bile krvodajalske akcije organizirane tako, da so krvodajalce vozili z avtobusi v Ljubljano na odvzem krvi in je bil prisoten na vsakem avtobusu. Tako je počasi postal redni krvodajalec. Imel je dober občutek, da pomaga ljudem in se je tudi dobro počutil in se v letih, ko ni bilo rednih krvodajalskih akcij kar sam podal na Zavod za transfuzijo v Ljubljano. Ko pa so se akcije odvijale na terenu v našem območju, ga ni ustavil niti visok krvni pritisk, ki mu naraste vsakokrat, ko zagleda bele halje. Kot pravi mu vzame le deset minut, da lahko pomaga tistim, ki kri potrebujejo. Nič ne stane, narediš pa veliko. Poleg tega te zdravnik vsakič temeljito pregleda, saj lahko kri daruje le popolnoma zdrava oseba. Tako v enem letu obišče kar maksimalno število darovanj na naših terenskih krvodajalskih akcijah, to je štirikrat na leto in daruje 1,8 l krvi letno.

Milka Škrabec – dobri angel župnijske skupnosti

Najburnejšega aplavza očinstva pa je bila deležna zadnja nagrajenka, Milka Škrabec, ki je občinsko priznanje prejela za nesebično dolgoletno pomoč v župnijski skupnosti fara.

Pomaga vsem duhovnikom, ki pridejo v župnijo. Tako se nanjo vedno obrnejo duhovniki, ki ostanejo pri nas nekaj let. »Dobro pozna naše navade, praznovanja, obrede in z vsem tem olajša začetne skrbi mladim duhovnikom. Vedno poskrbi tudi za tiste duhovnike, ki pridejo le občasno nadomeščat. Odklene in zaklene cerkev, pokaže in pripravi potrebne predmete za obhajanje svete maše. Z molitvijo rožnega venca, ki jo vedno moli pred vsako mašo, tudi vse ki pridemo k maši, usmeri v molitev. Moli za potrebe župnije, za duhovnike in za vse bolnike v župniji. Vedno najde čas, da z zvonjenjem pospremi, prav vsakega pokojnika naše župnije, na njegovi zadnji poti,« so ztapisali v obrazložitvi. Še do pred kratkim  je bila vedno tudi soorganizatorka velikega čiščenja v cerkvi, že vrsto let pa skrbi tudi za kapelico ob cesti Iz Nove vasi proti Cerknici. Pred leti se je osebno skupaj s svojim možem zavzela za zamenjavo dotrajanih vrat in ureditev okolice.

Ob prejemu občinskega priznanja in burnem aplavzu nagrajenka ni mogla skriti ganjenosti.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

burst

burst

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja