Obvestilo

Občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

V Krpanovem domu v Pivki je včeraj potekala občinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo je vodila Valentina Plaskan. Slavnostni govorec je bil Mitja Čander, osrednji gost pa Borut Pahor, ki je v daljšem pogovoru predstavil svojo knjigo Zmaga je začetek.

V bogatem kulturnem programu so nastopili Pavle RavnohribKsenija Belcer Žnidaršič in mladi harmonikaši. Nit kulturne proslave je bila tudi predstavitev pomena lokalne kulture, ki je bila upodobljena skozi video nagovore župana Roberta Smrdeljadirektorja Parka vojaške zgodovine Janka Boštjančiča in direktorice Zavoda za turizem Jane Gržinič.

Kultura kot opomin

Župan občine Pivka Robert Smrdelj: “Naša občina se lahko ponaša z vrsto kulturnih društev, ki s svojim delom ohranjajo in soustvarjajo kulturno identiteto našega kraja. Skozi kulturo in tradicijo gradimo mostove med generacijami, krepimo prostovoljstvo, negujemo jezik, ter ohranjamo tiste vrednote, ki nas definirajo kot skupnost. Kultura pa je lahko tudi opomin, naš muzej – Park vojaške zgodovine – je pričevalec o tem, česa ne smemo dopustiti. Ob tej priložnosti se lepo zahvaljujem vsem, ki soustvarjate kulturni utrip in podobe naše občine.”

Bogato podeželsko kulturno dogajanje

Direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič: “Ob kulturnem prazniku bi rad izpostavil, kar je ob uradnih praznovanjih kulturnega praznika pogosto prezrta. Gre za bogato kulturno življenje, pravo brbotanje kulturnega dogajanja na slovenskem podeželju. Vsi skupaj smo dolžni izraziti veliko hvaležnost množici žena, mož, otrok in mladih, ki se v pevskih in glasbenih skupinah gledaliških in domoznanskih sekcijah razdajajo za slovensko kulturo popolnoma brezplačno, na lastne stroške, z obilo dobre volje in zdrave narodne zavesti. Iskrena hvala in čestitke ob kulturnem prazniku.”

Kultura in turizem z roko v roki

Direktorica Zavoda za turizem Jana Gržinič: “Zame sta kultura in turizem neločljivo povezana. Vsak obiskovalec našega kraja poleg zanimivih vsebin spozna del naše bogate naravne in kulturne dediščine. Prav preplet pohodov po naši lepi pokrajini, z zaključno domačo pesmijo in lokalno kulinariko je zagotovo doživetje, ki ga bomo v prihodnje še bolj razvijali. Hkrati pa kultura pomeni obnašanje obiskovalca, ponudnika in vseh, ki smo v turistični utrip vpeti. Meni pa so različni kulturni dogodki vedno znova priložnost za odkrivanje lepot slovenske in evropske kulture in nikoli končan osebni razvoj.”

Kultura – preizkusni kamen prihodnosti

Slavnostni govorec Mitja Čander je v nagovoru poudaril, da kulture nikoli ne gre podcenjevati. “Morda je – kot tolikokrat v naši zgodovini – prav kultura ponovno preizkusni kamen naše prihodnosti. Jo bomo zmogli prepoznati kot prostor duhovne svobode in medij dialoga z drugimi in drugim ali pa jo bomo povsem izpraznili in zlorabili za netenje sovraštva. Med nami so še prisotna semena, ki lahko vzklijejo in ponudijo alternativo, tisto pravo alternativo samoumevnemu in v izključevanju utemeljenemu pogledu na svet. Ustvarjalen in čuječ človek živi polno življenje, enkratno in neponovljivo. Prisluhnimo skrivnosti v sebi.”

Slavnostnemu nagovoru je sledil pogovor z nekdanjim predsednikom države Borutom Pahorjem. Spregovoril je o prijateljstvu z italijanskim predsednikom Mattarello, času osamosvajanja in enotnosti naroda, aktualnih političnih razmerah v svetu, dr. Jožetu Pučniku, zdravju, morebitni vrnitvi v politiko in nastajanju knjige Zmaga je začetek.

Proslave so se udeležili tudi poslanec Zvone Černač, podžupanja Majda Godina, občinske svetnice in svetniki.

Zavod za turizem Pivka / Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Kljub odpovedi karnevala v Cerknici v nedeljo veselo!

Obiskovalci, našemljeni in tisti »tazaresni« so se namreč zabavali pod šotorom pred OŠ Cerknica, saj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja