Obvestilo

Obisk japonskega veleposlanika v Postojni: Z Japonsko nas zbližujeta tudi krasoslovje in podjetniške priložnosti

Občino Postojna sta včeraj obiskala japonski veleposlanik g. Hiromichi Matsushima in prva sekretarka na oddelku za kulturo in odnose z javnostmi dr. Sayaka Yamashita. Predstavnika japonskega veleposlaništva so v Postojni sprejeli župan Občine Postojna Igor Marentič in podžupan Andrej Berginc ter direktorica Zavoda Znanje Postojna Tatjana Hvala. V tridesetih letih diplomatskih stikov, ki jih vzpostavljata Slovenija in Japonska, je tudi Postojna eno izmed mest, ki si prizadeva za medsebojna sodelovanja z Japonsko. Japonski veleposlanik g. Matsushima je namreč Postojno obiskal že drugič v zadnjih nekaj mesecih, simbolično povezovanje pa bo pomenila tudi protokolarna zasaditev japonske češnje v mestnem parku v središču Postojne, ki bo v okviru projekta sajenja japonskih češenj sakura v slovenskih občinah, ki so tesneje povezane z Japonsko, predvidoma zasajena ob letošnjem dnevu Zemlje. Z izkazano gesto bodo gostje Postojni simbolično izkazali zahvalo in potrditev dobrega sodelovanja in prijateljstva ter medsebojnega spoštovanja.

V spremstvu občinskega vodstva in vodstva Zavoda Znanje Postojna sta si gosta v okviru delovnega obiska ogledala tudi Notranjski muzej ter obiskala Podjetniški inkubator Perspektiva. Občina Postojna si namreč prizadeva za sodelovanje z japonskimi institucijami in strokovnjaki na področju podjetništva, kulture in krasoslovja in športa ter izmenjava dobrih praks.

V okviru obiska si je delegacija v Notranjskem muzeju ogledala stalno razstavo o krasu. Kot je ob ogledu izpostavil vodja muzeja mag. Slavko Polak, kras japonski ni tuj, saj ima tri večja območja krasa na otokih Honšu, Kjušu in Sikoku. Japonsko kraško območje Akiyoshi, plato na otoku Honšu, obsega kar 130 km krasa in ima prek 400 kraških jam, med njimi tudi japonsko najdaljšo jamo Akiyoshidō. Jama z več kot 100 metri širokimi podzemnimi rovi in 8.79 kilometri dolžine ima približno en kilometer vhodnega dela, z velikimi in lepimi kapniki, urejen tudi za turistični obisk. Japonskima gostoma, ki sta izkazala zanimanje za predstavitev skupnih značilnosti in vzporednic pokrajin obeh držav, je bila prikazana interpretacija nastajanja ter razvoja kraških pojavov, ki so sicer univerzalni in veljajo tudi za japonski kras. Priznan biolog in muzejski svetnik Slavko Polak je ob tem izpostavil edinstvenost domačega klasičnega krasa in tudi ostale družboslovne vidike. Navsezadnje je tudi japonski kras dobil mednarodno ime »Japan’s karst« na osnovi izpeljanke slovenske besede KRAS, ki se mednarodno prevaja v karst.

Japonskega veleposlanika in sekretarko so sprejeli tudi v Podjetniškem inkubatorju Perspektiva. Vodja inkubatorja dr. Jana Nadoh Bergoč je veleposlanika in ekipo  povabila na ogled prostorov, ki jih Občina Postojna trenutno ureja v Velikem Otoku. Ob tej priložnosti se je veleposlanik pogovoril s predstavniki inkubatorja o programih, ki jih izvajajo in predvsem o sodelovanju inkubatorja s tujimi institucijami. Predstavili so mu redne podjetniške programe, ki jih izvajajo in skupnost 50-ih podjetnikov, ki so vanje vključeni, prav tako pa je inkubator predstavil aktualno sodelovanje z Innovation Lighthouse Japan iz Tokyja, s katerim v letu 2022 načrtuje kar nekaj skupnih aktivnosti. Podjetniški inkubator Perspektiva tudi sicer širi mrežo sodelovanj z mednarodnimi institucijami po celem svetu, saj na ta način vzpostavlja pomembne kanale za vstop na globalni trg za svoje svetovance. O tem in ostalih možnostih sodelovanja so se z japonskim veleposlanikom pogovarjali tudi na samem srečanju.

Občina Postojna, Zavod Znanje Postojna

Foto: Atelje Postojna

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja