Obvestilo

Obiski

Vsakdo od nas je kdaj trepetal pred kakšnim obiskom, pa naj je bil to obisk zobozdravnika ali obisk pri starših svoje boljše polovice. S slednjim se je moral spopasti tudi mladi par v komediji Vinka Möderndorferja Obiski, tretji predstavi gledališkega abonmaja Občine Postojna.

Postojna – Mlada zaljubljenca prvič obiščeta starše svojega izbranca. Sandijeva mama je odločna samohranilka, Vesnin oče pa konservativen vdovec. Življenjskim okoliščinam primerno sta oba posesivna in ljubosumna ter novonastalo zvezo para sprejemata s strahovi. V igri četverice ne manjka predsodkov in stereotipov, ki so morebiti pričakovani, a zato nič manj zabavni. Med živahnimi in igrivimi dialogi ter pikrimi pripombami okoli ljubezenske zveze in videza ter vedenja obeh zaljubljencev, se nizu zagat pridruži tudi spor med levimi in desnimi. Ko se že zdi, da je mladi par rekel zadnjo v odnosu do svojih staršev, nas nadaljnji obiski privedejo do presenetljivega preobrata. Sprva tako razdvojena starša se poročita, prvotna vez mladega para pa počasi veni.

Vpliv staršev na odnos Sandija in Vesne pokaže šibkost njunega partnerskega razmerja, ki ga komedija preslikava na ostale mlade 21. stoletja. Dolgo časa ostajajo doma v zavetju staršev, saj je tam udobneje pred družbo, ki ne ponuja več občutka varnosti. V glavnih protagonistih je tako skozi igro moč čutiti odvisnost od domačega okolja, družinskih navad in mnenja staršev.

Tina Gunzek, Primož Forte, Vladimir Jurc in Maja Blagovič so s svojo neverjetno igro napolnili celoten oder Kulturnega doma Postojna. Podajanje dialoga je bilo lahkotno, a ritmično zahtevnejše, kot bi si mislili na prvi pogled, kar se je še posebej čutilo v samem vrhu predstave, ko se četverica zaplete v osrednji vihrav prepir. Scena je gledalce samo z nekaj malimi premiki postavljala iz ene dnevne sobe v drugo, ostalo so s svojim odnosom do prostora naredili igralci sami. Igro so tvorili prizori, pri čemer so prekinitve spremljali delčki replik iz naslednje scene, ki so se izpisovali na glavnem zastoru in ki so gledalce na premeten način podžgali v pričakovanju nad prihajajočim.

Besedilo in foto: Maja Batagelj

obiski3

obiski1

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja