Obvestilo

Objemi na odprtju razstave, slike pa do konca meseca

V Galerijo Hiša sonca Logatec je pozno popoldne v torek prišlo staro in mlado, kar je razumljivo, saj so v njej razstavljena dela mladih likovnih ustvarjalcev, ne samo iz naše občine, ampak tudi iz petnajstih drugih šol osrednje slovenske regije.

Na razstavi, posvečeni Evropskemu letu kulturne dediščine, so izbrana dela otrok od prvega do devetega razreda osnovne šole, ki so sodelovali na natečaju Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – organizator regijske razstave za osrednjo Slovenijo je JSKD Logatec- in 3.programa Radia Slovenija –ARS. Zakaj ima fižolček bel trebušček, Na čistem in Brez so naslovi radijskih iger, katere so učenci poslušali, potem pa svoje vtise, čustva, pustili na risalnem listu.

Poslušal jih je tudi naš župan Berto Menard in na odprtju dejal, da naj še mi poslušamo zgodbe, še bolj pa naj poslušamo naše otroke in jih skušamo razumeti. Družina, druženje, pogovor, prijateljstvo to je tisto, kar danes potrebujemo. In to je razvidno tudi iz naslovov slik: Topli dom, To je ljubezen, Prijateljstvo vedno zmaga …

Vodja naše izpostave Tanja-Pina Škufca je povedala, da je bil namen, da se otroci naučijo poslušati in potem to znajo izraziti v sliki, dosežen. Izmed 237 prijavljenih del jih je žirija, v sestavi Klemen Markovčič, Simona Zorko in Nuša Lapajne Čurin, izbrala 46.  In tole so izbranci iz naše občine: Urška Hodnik, Krištof Šparemblek, Neža Hodnik, Erazem Košir, Voranc Jerina, Florjan Oto Sajovic, Benjamin Arh, Taj Gorenc, Maša Menard, Mark Kristofer Štemberger, Nika Pišljar, Klara Gorjanc, Izak Roderik Štemberger in Pia Marija Strle.

»Otroci imajo izjemen čut za doživljanje. Kljub dobi mobitelov in drugih elektronskih »motilcev«, se znajo čustveno odzivati. Tako, da je imela komisija res  težko delo pri selekciji najboljših. Tisti, katerih dela niso bila izbrana, naj ne obupajo in ustvarjajo naprej, čeprav morda samo zase, za svojo dušo,« je mnenje članice komisije Nuše Lapajne Čurin.

Učenka Glasbene šole Logatec Anamarija Škufca nas je najprej s Pomladnim valčkom spomnila, v katerem letnem času smo, zaključila pa z igrivo Mladi črnec. Program je povezovala Sanja Rejc.

Razstava bo v Logatcu odprta do 30. maja, potem pa se seli po Sloveniji – januarja 2019 bo na Vrhniki – več o tem lahko preberete  na straneh JSKD,  igrice in slike pa v e-galeriji Radia ARS, seveda lahko tam pravljice tudi poslušate.

Besedilo in foto: Brane Pevec

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja