Obvestilo

Obnova logaškega gradu končana – zdaj mu je treba dati življenje

Marko Smole, lastnik gradu Logatec, je končal 12-letno prenovo tega poznorenesančnega dvorca, ene največjih kulturnih znamenitosti in prepoznavnega znaka Logatca, in ga tako iztrgal gotovemu propadu. Pred tem je bil grad naprodaj za skoraj dva milijona evrov, kar je bil najbrž prevelik zalogaj tudi za najpremožnejše kupce. Po Smoletovih besedah so se za grad zanimali kupci z vsega sveta.

Za sanacijo gradu je Smole pridobil mnogo sredstev iz različnih virov, tako iz evropskih strukturnih skladov kot z ministrstva za kulturo in lokalnih virov. Sanacija je potekala 12 let, začela se je pred prvo krizo, ko je bilo denarja v izobilju. V gradu je bilo treba obnoviti praktično vse. »Treba je bilo urediti dokumentacijo, uskladiti gradnjo z zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine, urediti celotno instalacijo … Pred 15 leti je bil namreč grad dejansko porušen,« pojasnjuje sogovornik.

Sanacija se je s petih let zavlekla na 12. »Zmotili smo se v predračunu za 100 odstotkov in v časovnih okvirjih za približno 100 odstotkov.« Smole je pridobil evropska sredstva, a jih ni koristil, saj so bili kriteriji tako trdi, da bi za časa krize 2007 do 2011 moral del sredstev vrniti, to pa iz gostinske dejavnosti ne bi bilo mogoče. In današnje stanje gradu? »Grad je končan, moje delo je opravljeno. Pridobili smo pravnomočno uporabno dovoljenje, tako da ga lahko od jutri naprej tudi damo v funkcijo.« Kot pojasnjuje Smole, so naredili spremembo gradbenega dovoljenja iz hotela v rezidenčni center, tako da je v gradu 21 luksuznih apartmajev, ki bodo namenjeni za turizem, FBMB, in tudi za rezidenčno nastanitev, v pritličju pa je 200 kvadratnih metrov velik lokal, katerega namembnost še ni določena. Primerno je za galerijo, knjižnico in podobne dejavnosti.

Pred sedmimi, osmimi leti se je Smole pogovarjal tudi z logaškim županom Bertom Menardom, da bi ga vključili v turistične projekte, primeren bi bil npr. za poročno dvorano, restavracijo. Ko so spremenili namembnost, pa je ravno tako potekala debata z občino za rezidenčne namene, torej za sobe.

Marko Smole ima v Logatcu odprtih kar nekaj projektov. »Zaključili smo projekt nove policije, pripravili projekt mestnega parka med policijo in upravno enoto, torej med Tržaško 13 in 15. Kupnina iz tega naslova se bo pretočila v izvedbo mestnega parka Logatec.«

Smoleta so kot nekariernega diplomata na pomembnih funkcijah v svetu že vabili v državno politiko, bil je že, kot pravi, na pragu tega vstopa, vendar si je premislil, predvsem zaradi družine. V lokalno politiko pa…  »Pred vsakimi volitvami kdo potrka na vrata in ni izključeno, da se tokrat ne bi  lokalne politike malo bolj intenzivno lotil.«

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv NzN

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja