Obvestilo

Ocvirki

Malo je že prepozno za koline, vendar svoje ocvirke si lahko pripravimo vedno. Ocvirke uporabimo v ocvirkovki, ali zabelimo z njimi krompir, kolerabo, zelje, čisto mast pa uporabimo za cvrtje, ker je temperaturno obstojnejša kot olja.

Sestavine:
5 kg sveže slanine
2 kosa čebule
voda, da pokrije dno posode (1 l)
sol po okusu (2 pesti)

Pripomočki:

posoda za cvrtje ocvirkov
večja kuhalnica
posoda ali stekleni kozarci za shranjevanje ocvirkov

Potek dela:

Slanino, ki lahko vsebuje tudi malo mesa, razrežemo na koščke v velikosti 1×1 cm, lahko tudi zmeljemo ali na mesoreznici zrežemo skozi večje luknje. Zrezano slanina damo v večjo posodo, zalijemo z vodo, toliko, da je pokrito dno, ter počasi segrevamo in občasno premešamo. Solimo, vendar pazimo, da ne presolimo, in dodamo dve olupljeni čebuli. Cvremo. Ko se začne slanina topiti, se ocvirki zelo radi pričnejo prijemati dna posode, zato moramo ves čas mešati. Pred koncem, ko se začne čebula barvati rjavo, jo odstranimo, saj v nasprotnem primeru v ocvirkih rada pogreni, vendar ni nič narobe, če ostane kak košček. Ko so vsi ocvirki prosojni, so pripravljeni. Posodo damo na hladno površino in pustimo, da se malo ohladi. Ko je delno ohlajeno, prelijemo v eno večjo posodo, ali več manjših. Pustimo, da se popolnoma ohladi.

Namig kuharja:

Če želimo, lahko med slanino damo tudi večje kose mesa, ki jih spečemo skupaj z ocvirki v masti in jih imenujemo prav tako ocvirki. Ti so najboljši še malo topli in niso tako mastni, kot se zdi  na prvi pogled.
Na vrhu je vedno čista mast, spodaj ocvirki. Ker je masti več kot ocvirkov, jo lahko odlijemo in jo uporabimo za cvrtje mesa, krofov, saj mast prenese visoko temperaturo in je primernejša od olja.

Klavdija Hiti

 

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja