Obvestilo

Od Amerike do Župnce: 250 ledinskih imen iz naših krajev na zemljevidu

V prostorih Univerze za tretje življenjsko obdobje Logatec je študijska skupina Računalništvo v ponedeljek, 26. sušca letos, predstavila projekt Interaktivni zemljevid ledinskih imen.

Ledinska imena seveda nimajo nič skupnega z ledeniki – ali pač: starost in stalne spremembe. Imena, ki so jih ljudje uporabljali, da so vedeli, kje se kosi, žanje, seka, do kam sega sosedov gozd, njiva,  katera pot je najbližja do doma, do šole, cerkve, imenujemo ledinska imena. Ni jih na zemljevidih, so  le v ustnem izročilu in ravno zato se s časom spreminjajo. Uporabljajo se torej za poimenovanje polj, njiv, travnikov, senožeti, pašnikov, gozdov, vodnih površin, vzpetin in poti.

Mentor Miran Nagode o ideji za ta projekt: »Ko smo z učenci šli na pohod do Gradišnice, mi je Aljaž Pečkaj, učenec 2. razreda, Fedelakov po domače, razlagal, da oni kosijo seno v Glivnku. Razložil mi je, da je to tam nekje proti Blekovskim gmajnam. Pomislil sem, zakaj ne bi pri UTŽO naredili zemljevid, na katerega bi ta imena vpisali. Ideja je padla na plodna tla in oktobra se je pričelo delo, tako na terenu kot za računalniki. V pol leta so člani študijske skupine (Rajko Čuk, Zvonka Vidic Petrovčič, Ema Boštjančič, Zvone Vohl, Boris Čik in Jože Rupnik) pregledali veliko internetnih strani, se zakopali v knjige, predvsem pa opravili vrsto pogovorov z ljudmi. Potem je bilo treba še pripraviti in urediti zgibanke, brošuri in najvažnejše – postaviti imena na zemljevid.

Takole lahko na iskalniku Google najdete ledinska imena iz skoraj vseh delov naše občine:

  1. v pišite Društvo univerza za tretje življenjsko obdobje Logatec
  2. v stolpcu na desni strani se nahaja računalništvo
  3. klliknete in se odpre tema Interaktivni zemljevid ..
  4. nakar samo sledite navodilom na tej strani.

Za pokušino nekaj bolj zanimivih imen:

–    Amerika – iz časov NOB, ko je med vojno nad Logatcem padlo ameriško letalo

–  Kačje Ride:«Gor vrh kačjih rid, na cest iz Planine v Postojno, so včas govorl, da se je      gor na vrh teh rid ovinkov, k je blu že ravnu, prkazala taka ogromna kača, debela k človk.«

  • Koš –območje se tako imenuje, ker je prvi naseljenec vse svoje imetje prinesel v košu
  • Putikove štirne se imenujejo po Čehu Putiku, ki je tako zavaroval ponore na Planinskem polju
  • Šajsna ravan – Med obema vojnama je po travniku šel nemški oficir in, ko je stopil v kravjak, je zavpil »Šajze!«

S projektom Interaktivni atlas ledinskih imen v Logatcu in okolici želijo člani študijske skupine Računalništvo, da ne bi ta imena popolnoma utonila v pozabo. Tudi vas vabijo k sodelovanju s pripombami, novimi ledinskimi imeni, fotografijami, zgodbami o imenih.  Njihov elektronski naslov je:  3.univerza@gmail.com. Pošto lahko pošljete tudi na naslov: UTŽO Logatec, Notranjska 14, 1370 Logatec. Lahko pa tudi kakšnega od članov pocukate za rokav in mu poveste kaj imate za povedati o tej temi.

Brane Pevec

Foto: arhiv UTŽO in Brane Pevec

Na vodilni fotografiji Tičnica, zadaj Ženček

S predstavitve

                                                                                             Putihove Štirne

                                                                                            Cuntova grapa

 

Ne spreglejte

Drsanje po Cerkniškem jezeru: previdno!

Notranjski regijski park zaradi odjuge ta konec tedna in v prihodnjem tednu drsanje po Cerkniškem jezeru ODSVETUJE. Jezero …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja