Obvestilo

Od Pavla Knobla skovano

Preteklo soboto je v Kulturnem domu Orehek potekala prireditev Od Pavla Knobla skovano, ki so jo Orehovci pripravili v počastitev 250-letnice rojstva rojaka Pavla Knobla, prvega posvetnega pesnika na Slovenskem. Knobl je namreč že leta 1801 v Kranju objavil zbirko Štiri pare kratkočasnih Novih pesmih.

Kot nas uči zgodovina, je Pavlu Knoblu prvenstvo med pesniki izmaknil Valentin Vodnik, ki je leta 1806 objavil Pesme za pokušino. Vodnik je tudi sicer usodno vplival na Knoblovo pesnikovanje, saj je v svoj izvod Knoblove zbirke (hranijo jo v NUK-u) zapisal: »Bukve jiz Krajna / polne drekajna. Vodnika so bržkone zmotile Knoblove  teme, saj je ta v času, ko še nismo imeli izoblikovanih jezikovnih pravil,  pisal tudi o prešuštvovanju in prdcih. Boštjan Gorenc – Pižama, ki je pesem Od prdca na prireditvi zrecitiral, je obletnico pospremil tudi s pisanjem uvodne besede v ponatisu pesniške zbirke. »Šele ko se zaveš, da v prvi slovenski pesniški zbirki niso odzvanjale rime, da je naša zemlja zdrava in pridnim nje lega najprava, marveč, da nas je pesnik pozival, naj napnemo fagot in prdimo povsod, namreč lahko v celoti dojameš vse nianse slovenskega in trenutni položaj postane kristalno jasen, « je izpostavil Pižama (na vodilni fotografiji).

Pavel Knobl-zbirka

Poleg njega so na prireditvi sodelovali soustvarjalci zbornika, ki so Knoblovo življenje in delovanje predstavili iz več zornih kotov. Dr. Vojko Gorjanc s Filozofske fakultete v Ljubljani je prek stotim obiskovalcem uvodoma pojasnil, na kakšnih jezikovnih temeljih je nastalo Knoblovo delo. Knobl je namreč poleg prve pesniške zbirke na Slovenskem poskrbel tudi za prvi slovenski prevod daljše moralistične povesti (Ena lepa lubesniva inu brania vredna historia od te po nadoushnu ven isgnane svete grafnie Genofefe is tega mesta Pfalz), spisal pa je še prek dvajset cerkvenih pesmi, večino teh je uglasbil. Dr. Tanja Žigon s filozofske fakultete  je predstavila Knoblov čas, Andrej Smerdu je spregovoril o rodovniku, v spremljevalnem programu so se vrstili recitali Knoblovih pesmi in nastopi obeh orehovških zborov – Mešanega pevskega zbora Varda in Ženske vokalne skupine Vanda Križaj.

Dogodku je sledilo odprtje stalne razstave, ki si jo je moč ogledati po predhodni najavi na ks.orehek@gmail.com.Sicer pa bodo čez dober mesec razstavo začasno preselili Notranjski muzej Postojna, kjer bo potekalo še poglobljeno predavanje o našem prvem pesniku.

Dragana Čolić

Pavel Knobl-razstava

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja