Obvestilo

Od prostovoljstva do ideje in zaposlitve

Danes, na mednarodni dan prostovoljstva, bodo v Postojni pričeli s tridnevnim nacionalnim srečanjem mladih slovenskih prostovoljcev EVS (European Voluntary Service), ki so se v preteklem letu vrnili v domovino s svoje Evropske prostovoljne službe. Glede na mednarodne raziskave EVS in zaposljivost, preživljanje določenega obdobja v vlogi prostovoljca v drugi državi korenito vpliva na mlade. O tem pričajo tudi pripovedi mladih prostovoljcev, ki so povedali, da je ta izkušnja vplivala na njihove načrte glede dela, izobraževanja in kraja življenja. Verjamejo tudi, da so preko sodelovanja v programu EVS razvili kompetence, ki so ključnega pomena za njihovo zaposljivost.

EVS-napisi

 Luka Lampret se je po svojo prostovoljsko izkušnjo odpravil v najrevnejšo državo v Evropi, Moldavijo. Ko je prispel na lokacijo, je ugotovil, da projekt, pri katerem naj bi sodeloval, v resnici sploh ni obstajal. Ampak to ga ni oviralo, da ne bi pridobil izkušenj: ˝Pri svojem delovanju sem imel precej svobode, kar je pomenilo, da sva na pobudo domačinov skupaj z Američanko slovenskih korenin organizirala klub angleškega jezika, v lokalni knjižnici sem organiziral tečaj slepega tipkanja cirilice, organiziral sem skavtska srečanja, pomagal domačinu graditi hišo iz ilovice in še kaj.˝ Ravno gradnja iz ilovice je Luka tako navdušila, da je to postala tudi njegova dejavnost v Sloveniji in ima sedaj svoj s.p.

EVS-skupina-od zgoraj

 

Sara Rekar je odšla na devetmesečno EVS izkušnjo na Finsko. ˝Ob različnem delu z mladimi, kjer je potrebno veliko kreativnosti, strpnosti in fleksibilnosti, se je povečevala moja samozavest, imela sem čedalje bolj jasno sliko o tem, kaj želim delati, predvsem pa sem bila prepričana, da bom po prihodu v Slovenijo zlahka dobila službo, saj sem pridobila toliko novih veščin in kompetenc, osebnostno zrasla, nadgradila znanje angleščine; bila sem idealni kandidat za delodajalce.˝ Po končanem EVS projektu se je Sara vrnila v Slovenijo, kjer je po treh mesecih našla službo v angleško govorečem kolektivu. Pol leta pozneje je dobila službo v mednarodni organizaciji v tujini, kamor se je prijavila na prosto delovno mesto. ˝Izkušnja z EVS mi je pomagala predvsem pri razgovoru, saj sem bila samozavestna in odprta. To sem bila jaz in ne nekdo, ki bi se želel s svojimi odgovori prikupiti bodočemu delodajalcu. Slednje je bilo zanje izredno pomembno, kot so mi kasneje povedali. Menim, da je bilo za delodajalca pomembno, da sem že živela v tujini in so bili s tem mnenja, da sem fleksibilna in se lažje prilagodim. Izpiljeno znanje angleščine pa mi je pri testih pomagalo , da so me kasneje sploh povabili na razgovor.˝

EVS-skupina

 

David Heredero Zorzo pa je Španec, ki je preko EVS vzpostavil prvi stik s Slovenijo, kjer zdaj tudi živi in dela: ˝V devetih mesecih sem se naučil marsičesa, tudi osnov slovenskega jezika. To mi je gotovo veliko pomagalo, da sem kasneje našel službo tukaj. Ostal sem, ker je moja partnerica Slovenka in ker je za zdaj to najboljša možnost. Z EVS sem dobil prve izkušnje pri delu z otroki, kar mi je pomagalo, ko sem delal tu v osnovni šoli.˝

EVS-skupina2

 

Evropski program neformalnega učenja imenovanim Erasmus+Mladi v akciji (E+MvA) v posameznih državah financira različne mednarodne projekte mladinskih organizacij, ki se ukvarjajo z neformalnim učenjem, vključevanjem, mladinskim delom.  V okviru programa Erasmus+Mladi v akciji je v skladu z Evropsko perspektivo 2014 -2020 vodilna prav aktivnost Evropska prostovoljna služba, ki posameznikom omogoča učno mobilnost in nabiranje izkušenj v tujini za obdobje do 12 mesecev. ˝Na letni ravni med slovenske organizacije za projekte Evropske prostovoljne službe razdelimo okrog 700.000,00 evrov ter s tem podpremo okrog 100 prostovoljcev, v gostovanje in pošiljanje EVS prostovoljcev pa je v Sloveniji vključeno približno 70 različnih, po večini mladinskih organizacij, pri čemer program krije stroške bivanja, poti ter manjše žepnine za udeleženca,˝pojasnjuje koordinatorica EVS usposabljanj Jerneja Modic.  Ne glede na vse ugodnosti pa je Slovenija še vedno država, ki več prostovoljcev EVS gosti kot pošilja v tujino, kljub raziskavi, ki potrjuje, da preživljanje določenega obdobja v vlogi prostovoljca v EVS v drugi državi korenito vpliva na mlade.  Vključeni v raziskavo med drugim verjamejo tudi, da so preko sodelovanja v programu EVS razvili kompetence, ki so ključnega pomena za njihovo zaposljivost. Po mnenju nekdanjih EVS prostovoljcev je največja ovira pri iskanju zaposlitve ravno problem pridobivanja izkušenj: za zaposlitev so potrebne izkušnje, za izkušnje pa zaposlitev.

 

Besedilo in foto: Andreja Jernejčič

Ne spreglejte

POstojnska košarka na pota stare slave

Fantje U18 so zadnjo tekmo turnirja odigrali proti ekipi Krke. Od samega začetka so dominirali …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja