Obvestilo

Od sejanja pšenice do domačega kruha

Boris Perko je v sodelovanju z Društvom Klasje posnel video z naslovom Od sejanja pšenice do domačega kruha, ki ga je tokrat že tretjič predvajal. Prvi dve predvajanji ta bili v sklopu božične  razstave jaslic na Uncu v decembru. Tokrat je bila projekcija filma v Knjižnici na Rakeku in je vse obiskovalce, ki jih ni bilo malo, navdušila.

Rakek – Včasih je veljalo, da če si prišel na obisk, so ti ponudili kruh. In ker je bil kruh tako pomemben, se ga ni smelo zavrniti.

Predsednica Društva Klasje Ana Ivančič je povedala, da je to že četrti video projekt na temo žetve pšenice. Vse skupaj se je začelo, ko so z RTV Slovenija skali koga, ki bi znal obdevati snope pšenice v kozolec, in tako prišli do nje. Pomagala jim je pri projektu, nato pa sta s pomočjo njenega vnuka nastala še dva krajša videa, Dan žetve na Notranjskem, kjer je v ospredju povezovanje snopov na voz, ter Dan žetve 2, kjer je predstavljana žirovniška kopica. Ta video smo si ponovno ogledali tudi tokrat. V ospredju pa je bil zadnji, četrti video. Video Od sejanja pšenice do domačega kruha je nastajal v Slivicah, kjer so posneli setev, žetev, spravilo žita, mlatenje in čiščenje žita. Žito so nesli mlet v druge vasi.

Nekaj besed je povedal tudi Boris Perko, ki je posnel in zmontiral video. Do projekta so prišli tako, da si je v letu 2015 ogledal Dan žetve 2 ter prišel do ideje, da bi lahko staro kmečko delo od sejanja do peke kruha  prikazali bolj kompleksno. S svojo idejo je seznanil predsednico društva Ano Ivančič  in se dogovoril tudi za druge aktivnosti, ki so potekale od 13. aprila do 14. oktobra 2016.

S tem video projektom želijo prikazati, kako je potekalo kmečko delo v obdobju pred 60 do 100 leti, ko še ni bilo traktorjev, elektrike in z njo gnanih sedanjih strojev ter tehničnih pripomočkov. Vse naporno kmečko delo je bilo treba opraviti le z enostavnim kmečkim orodjem, ročno gnanimi enostavnimi stroji, s pomočjo vodne energije in vprežne živine.

Za konec pa je bila še pokušina kuha izpod rok Ane Ivančič, tudi iz moke, ki so jo pridelali in predstavili njeno pot v filmu.

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja